Lehdistötiedote 27.4.2016

 

Varmista matkailuajoneuvosi paloturvallisuus

- nyt on sen aika

Karavaanarin paras vuodenaika on alkamassa, joten ennen reissuun lähtöä on aika tehdä menopelille kunnon vuositarkastus. Siihen kuuluu olennaisena osana paloturvallisuudesta huolehtiminen, sillä varautuminen on viisautta ja lisäksi karavaanarin omalla vastuulla.

Paloturvallisuusasioita ei kannata jättää sattuman varaan, sillä matkailuajoneuvossa aina mahdollinen tulipalo tapahtuu yllättäen ja se etenee todella nopeasti. Pelastusopiston suunnittelija Johannes Ketolan mukaan matkailuautot ja asuntovaunut ovatkin tulipalojen osalta erikoistapaus, koska niissä yhdistyvät sekä kodin että ajoneuvon paloriskit.

 Tunnista tulipaloihin johtavat riskit 

Matkailuajoneuvojen palovahinkoja sattuu Suomessa vuosittain yli 50 kappaletta. Pelastusopiston keräämien tietojen mukaan vuosina 2012-2015 näissä paloissa menehtyi kaksi ihmistä ja 12 loukkaantui. Omaisuusvahingot olivat yhteensä 2,3 miljoonaa euroa. Alkusammutusta ei edes yritetty yli puolessa tapauksista. Näistä neljäsosassa syynä oli alkusammutusvälineiden puuttuminen.

 Noin 65 % matkailuajoneuvojen palovahingoista johtuu kone- tai laitevioista - käytännössä sähkö- ja nestekaasulaitteista tai ajoneuvosta itsestään. Jos sähkölaitteita säilytetään matkailuajoneuvossa, ne joutuvat koville mm. lämpötilan ja kosteuden vaihtelun vuoksi. Siksi niitä ei saa käyttää ilman valvontaa, erityisesti jos ajoneuvo on ollut talven kylmillään. “Omia sähkövirityksiä ei kannata tehdä, nestekaasulaitteiden kunto on tarkastettava säännöllisesti, jatkojohtoja ei saa kuormittaa liikaa”, Johannes Ketola muistuttaa. 

Tulipalo syttyy usein myös huolimattomuuden seurauksena, esimerkiksi kynttilöiden ja kynttilälyhtyjen käytössä, tupakoinnissa, grillauksessa ja muussa ruoanlaitossa. 

Presto Paloturvallisuus Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Tarja Vilmin mukaan paloturvallisuuden laiminlyöminen voi aiheuttaa korvaamattomia vahinkoja sekä itselle että muille: “Varautuminen on välittämistä ja säästää monelta murheelta. Kannustan karavaanareita hankkimaan laadukkaan käsisammuttimen, sammutuspeitteen ja varoittimet, hyvät alkusammutustaidot sekä olemaan huolellinen nestekaasun ja tulen käsittelyssä.” 

Tarkasta paloturvallisuus ja -varusteet vuosittain

Koska turvallisuusasiat eivät matkaan lähtiessä yleensä ole ensimmäisenä mielessä, ennakoiva tarkastus ja puutteiden korjaaminen vähintään joka kevät on tärkeää. Erityisesti nyt, kun käsisammutin ei enää kuulu katsastusvaatimuksiin, vastuu paloturvallisuudesta täytyy ottaa omiin käsiin.

 Huolehdi vuosittain seuraavat asiat kuntoon:

  • nestekaasulla toimivien laitteiden ja letkujen kunto
  • sähkölaitteiden eheys ja toimivuus
  • palo-, nestekaasu- ja häkävaroittimien toimivuus
  • käsisammuttimen tarkastuttaminen ammattilaisella
  • helposti syttyvien aineiden ja materiaalien välttäminen rakenteissa, sisustuksessa ja säilytystiloissa

Uudempien matkailuajoneuvojen materiaalit ovat yleensä palosuojattuja, mutta liikkeellä on paljon vanhempaa kalustoa, jonka rakenteita ja sisustusta on voitu korjata tai täydentää helposti palavilla materiaaleilla. Tämä kannattaa ottaa huomioon sekä paloon varautumisessa että sisustuksen uudistamisessa. 

Rikkoutuneet nestekaasu- ja sähkölaitteet täytyy aina korjauttaa alan TUKES-hyväksytyillä ammattilaisilla. Käsisammuttimien tarkastus on suositeltavaa tehdä vuosittain, koska sammutin on ympäristössä, jossa on tärinää ja lämpötilavaihteluja. Sammuttimet tulee tarkastuttaa TUKES:n hyväksymässä sammutinhuoltoliikkeessä. 

Valitse sopivimmat paloturvallisuustuotteet ja sijoita ne näin 

Markkinoilla on tarjolla monen laatuisia ja -hintaisia käsisammuttimia, palovaroittimia ja muita paloturvallisuusvarusteita. Muutaman kympin säästö laadun kustannuksella ei kannata, jos siitä seuraa jopa kymmenien tuhansien eurojen aineelliset vahingot tai pahimmassa tapauksessa oman tai muiden ihmisten terveyden tai hengen menetys.

Esimerkiksi osa halvimmista palovaroittimista ei kestä pakkasta ja kosteutta. Letkulla varustettu käsisammutin on puolestaan paras vaihtoehto ahtaissa tiloissa - sammutettava kohde voi sijaita esimerkiksi jääkaapin takana. Säännöllinen tarkastus varmistaa sammuttimen toimintakunnon.

 Tärkeimmät paloturvallisuusvarusteet ovat: 

  • kattoon kiinnitetty laadukas optinen palovaroitin (muista varapatterit)
  • lähelle sulkuventtiiliä ja lattianrajaa kiinnitetty, päävirtakatkaisimen mukana päälle kytkeytyväksi asennettu nestekaasuvaroitin
  • sammutuspeite (vähintään 120x180 cm) tulisijan/hellan lähelle sijoitettuna
  • vuosittain huollettu, letkulla varustettu 2 kg käsisammutin sisäänkäynnin läheisyydessä 

 Opettele alkusammutus- ja ensiaputaidot

Sammutuspeiton ja käsisammuttimen käyttö on helppoa, mutta vaatii silti hiukan osaamista ja ennen kaikkea uskallusta toimia nopeasti. Kun aikaa pelastautumiselle on vähän, oikeassa järjestyksessä toimiminen on tärkeää.

Riittävän alkusammutusosaamisen voi hankkia esimerkiksi alkusammutuskoulutuksissa tai leirintäalueiden järjestämillä sammutinpäivillä. Tänä vuonna alkusammutustaidot voi hankkia myös ilmoittautumalla LähiTapiolan järjestämiin maksuttomiin alkusammutuskoulutuksiin: sankarikoulutus.fi.

 Tulipalon syttyessä 

  • pelasta ihmiset ja eläimet
  • varoita muita
  • soita palokunta paikalle
  • aloita alkusammutus

Kun varusteet ja osaaminen ovat kunnossa, matkaan lähtö on turvallista ja huoletonta.

Lisätiedot: Presto Paloturvallisuus Oy, Myynti- ja markkinointijohtaja Tarja Vilmi, puh 010 3877 215