Usein kysytyt kysymykset / Kiinteistöt

Lakimuutos: palovaroittimet taloyhtiön vastuulle!

Vastuu palovaroittimista siirtyy asukkailta kiinteistön omistajille eli jatkossa taloyhtiö vastaa kaiken tyyppisten palovaroittimien hankinnasta ja ylläpidosta. Tämä muutos on tullut voimaan 1.1.2024. Siirtymäaika on 2 vuotta.

Lue lisää

Miten tehdä pelastussuunnitelma?

Pelastussuunnitelman voi tehdä joko itse tai laatimisen voi ulkoistaa turvallisuuspalveluiden ammattilaiselle.

Lue lisää

Pelastussuunnitelma - mitä laki sanoo?

Pelastuslaissa kiinteistön omistajaa, haltijaa ja toiminnanharjoittajaa velvoitetaan omatoimiseen varautumiseen sekä pelastussuunnitelman laatimiseen. Valtioneuvoston asetuksessa määritellään tämän lisäksi minkälaisiin rakennuksiin tai muihin kohteisiin pelastussuunnitelma on laaditta …

Lue lisää

Mitä tarkoittaa omatoiminen varautuminen?

Omatoiminen varautuminen on ennakoivaa ja omatoimista varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin, kuten tulipaloihin, sähkökatkoksiin tai vesikatkoksiin.

Lue lisää

Kuka laatii taloyhtiön pelastussuunitelman?

Valtioneuvoston asetuksessa (2011/407) velvoitetaan laatimaan pelastussuunnitelma taloyhtiöihin ja asuinrakennuksiin, joissa on yli kolme asuinhuoneistoa.

Lue lisää

Milloin on turvallista sammuttaa sammuttimella?

Tulipalo saadaan parhaiten hallintaan, kun lähellä on toimiva käsisammutin ja sammutus voidaan aloittaa mahdollisimman nopeasti palon syttymisen jälkeen. Alkusammutuksen tarkoituksena on rajata paloa ja hankkia lisäaikaa, kunnes ammattipelastajat tulevat paikalle. Parhaassa tapauksess …

Lue lisää

Kuinka monta sammutinta kiinteistöön?

Lainsäädäntö ei määrittele selkeästi kuinka monta sammutinta kiinteistöön tulisi asentaa. Myöskään sammutteen tyyppistä tai sammuttimen teholuokasta ei löydy selkeää määräystä tai suositusta.

Lue lisää

Käykö mikä tahansa sammutin litiumioniakun sammuttamiseen?

Perinteiset jauhe- ja vaahtosammuttimet eivät sovellu litiumioniakkuja sisältävien elektronisten laitteiden sammuttamiseen. Litiumioniakkujen sammuttaminen vaatii voimakasta jäähdyttämistä eli perinteinen palon tukahduttaminen ei paloa sammuta.

Lue lisää

Kuinka usein väestönsuoja tarkastetaan ja koska tiiveyskoe on tehtävä?

Väestönsuojan tarkastus ja väestönsuojan tiiveyskoe tehdään aina lainsäädännön ja valmistajien edellyttämällä tavalla. Jos olet vähänkin epävarma väestönsuojan toimintakunnosta, tai viimeisestä huollosta on aikaa yli vuosi, pyydä huoltotarjous tai tilaa huolto.

Lue lisää

Mitä laki sanoo väestönsuojien kunnossapidosta?

Tärkeimmät väestönsuojien kunnossapitoa koskevat lait ja asetukset sekä näiden perustelumuistiot on koottu saatavillesi yhteen dokumenttiin. Lataa kesäkuussa 2018 koottu yhteenveto:

Lue lisää