Litiumioniakun turvallinen elinkaari – opi oikea käsittely

Paloturvallinen lataus, oikea käsittely ja ympäristöystävällinen kierrätys

Työpaikoilla ja kotitalouksissa kasvavassa määrin käytettäviin litiumioniakkuihin liittyy aina kohonnut paloriski. Litiumakku on tehokas akkutyyppi, jonka hyviä puolia muun muassa lyijyakkuun verrattuna ovat keveys yhdistettynä suureen energiatiheyteen. Varjopuolena on akun rakenteesta johtuva kasvanut tulipalon syttymisriski sekä syttyneen palon erittäin haasteellinen sammuttaminen.

Litiumakkuja löytyy nykyään puhelimista kannettaviin, moniin pienkoneisiin ja myös suurempiin laitteisiin kuten sähköpyöriin. Tällä sivulla käsitellään vain kyseisiä laitteita. Tietoa suurempien litiumioniakkuja käyttävien laitteiden, kuten trukkien ja sähköautojen, turvallisuudesta saat laitteiden valmistajilta.

Suomessa on käytössä miljoonia ladattavia laitteita. Opi turvallinen käyttö!

Hankintavaihe
Panosta laatuun ja turvallisuuteen

Kun olet hankkimassa mitä tahansa ladattavaa laitetta, osta vain laadukkaita tunnettujen valmistajien tuotteita. Usein korkeampi hinta tarkoittaa laadukkaampaa ja samalla myös turvallisempaa tuotetta. Älä milloinkaan osta ”halpistuotteita” tai tee omia virityksiä. 

sähköpyörä_metsässä

Lataus
Aina valvotusti tai paloturvallisuuskaapissa

Suurin turvallisuusriski piilee akun latausvaiheessa. Varminta on käyttää ainoastaan tuotteeseen tarkoitettua alkuperäistä laturia. Jos mahdollista, ota akku irti ladattavasta laitteesta, kun lataat sitä. Useimmista työkaluista ja sähköpyöristä akun saa irrotettua latauksen ajaksi.

Kaikkein paras paikka akkujen lataamiseen on paloturvallinen latauskaappi. Tarkoitukseen suunnitellussa latauskaapissa lataat ja säilytät akun turvallisesti. Palotilanteessa kaappi antaa noin 90 minuuttia suojaa palon leviämiselle sekä aikaa reagoimiseen. Kaapin sisälämpötilan noustessa, sen hälytysjärjestelmä reagoi merkkivaloilla sekä hälytysäänellä. Tieto hälytyksestä voidaan kytkeä yhteen tai useampaan matkapuhelimeen tai osassa malleja rakennuksen hälytysjärjestelmään.

Paloturvakaapit ovat erityisen tärkeitä yrityksissä, joissa työkalujen ja muiden elektroniikkalaitteiden akkuja ladataan usein työajan ulkopuolella. Taloyhtöissä ja pyöräparkeissa latauskaapit parantavat akkujen latauksen paloturvallisuutta.

Jos paloturvakaappia ei ole, lataa aina valvotusti, palamattomalla alustalla ja paikassa missä akun ympärillä ei ole syttyvää materiaalia. Tilassa, jossa litiumioniakkuja ladataan, tulee olla riittävä alkusammutuskalusto sekä palovaroitin, jonka hälytysääni kuuluu tarpeeksi kauas.

Pyydä tarjous paloturvakaapista →

litiumakku-latauskaappi-presto-1

Lukittavat lokerot takaavat litiumioniakun turvallisen lataamisen esimerkiksi taloyhtiöiden pyörävarastoissa.

Suositeltavat paloturvakaapit

hyllyllinen-4-paloturvakaappi-presto

Leveä latauskaappi.
Kaappi palosuojattu.

lokerollinen-7-paloturvakaappi-presto

Latauskaappi lukittavilla lokeroilla (7 kpl).
Kaappi palosuojattu

lokerollinen-5-paloturvakaappi-presto

Latauskaappi lukittavilla lokeroilla (5 kpl).
Lokerot ja kaappi palosuojattu.

Turvallisuusohje litiumioniakun lataamiseen:

Alkusammutuskalusto
Litiumakkupalo sammuu vain erikoissammuttimilla

Litiumakkupalo ei sammu perinteisillä jauhe, vaahto tai hiilidioksidisammuttimilla, vaan tarvitaan erikoissammutin, jonka jäähdytyskapasiteetti riittää litiumakkujen sammuttamiseen.

Litiumakun palossa on läsnä tai syntyy kaikki kolme palamiseen tarvittavaa tekijää: lämpö, happi ja palava materiaali. Akku ei tarvitse ulkopuolista happea palaakseen – tämä on keskeisin tekijä, miksi palo ei sammu tukahduttamalla. Akun peittäminen saattaa jopa nopeuttaa palon etenemistä.

Näkyvien liekkien sammuttaminen ei riitä pysäyttämään reaktiota akun sisällä. Sen sijaan reaktio on katkaistava estämällä lämmön siirtyminen akun sisällä olevista kennostoista toisiin. Tämä tehdään jäähdyttämällä voimakkaasti akun osaa, johon palo ei ole vielä edennyt.

Litiumakkupalon sammutuslaite valitaan akun koon mukaan (katso oheinen valintakaavio). Huomioitavaa on, että suurempien ladattavien laitteiden, esimerkiksi sähköpyörän litiumakkujen sammuttamiseen, pienimpien erikoiskäsisammuttimien jäähdytyskapasiteetti ei riitä. 

Katso video litiumakkupalosta (kesto n. 4 min)

850astetta
suosittelutaulukko-litiumakkusammutin

Valitse oikea sammutusväline

Oheisesta kaaviosta näet, mikä sammutusväline sopii millekin laitteelle. Mitä tehokkaampi akku, sitä enemmän jäähdytyskapasiteettia tarvitaan.

Pelastuslaitoksella on hyvä ohje miten tulipaloon voi ennalta varautua. Jokaisen kannattaa käydä ohje lukemassa.

 

Huomio!

Akun, myös kestoltaan lyhyt ja jo sammutettu, palo saattaa kyteä vaikka liekkejä ei näy.
Kun käytät sammutinta, niin tyhjennä se loppuun saakka, jotta varmistat riittävän jäähdytyksen.

Yrityksille suosittelemme hankkimaan latauspaikalle hengityksen suojaamiseksi sammuttamisen ajaksi kevyen paineilmalaitteiston.

Akkujen kierrätys
Kierrätä oikein ja suojele ympäristöä

Toimita käytöstä poistettu litiumakkulaite tai litium akku SER-keräyspisteeseen. Ennen keräyspisteeseen toimitusta teippaa tai muutoin suojaa akkujen navat. Suurempien laitteiden, kuten sähköpyörät tai sähköpotkulaudat, akut eivät kuulu kauppojen paristojen keräyspisteisiin.

Isompien akkujen kierrätyksestä huolehtii tuotteen myyjä ja akut voi toimittaa yleensä takaisin myymälään tai maahantuojalle.

Tarkemmat kierrätysohjeet →

Kierrätyspisteet löydät täältä→

kierrätys-kotona-presto
kuljetusboxi-presto

Vanhojen tai viallisten akkujen turvallinen käsittely ja toimittaminen kierrätykseen

  • Vioittunut litium ion akku tulee poistaa välittömästi käytöstä
  • Merkkejä akun vioittumisesta: fyysiset vauriot, pullistuma, vuoto, haju tai li ion akku on kuumentunut
  • Turvallisin kuljetustapa käytöstä poistetulle tai vioittuneelle akulle on paloturvallinen laatikko

Pyydä tarjous kuljetuslaatikosta:

   

Turvallisuutta taloyhtiöihin, yrityksiin ja koteihin

Sähköpyörän paloturvallinen lataaminen