Usein kysytyt kysymykset

Lakimuutos: palovaroittimet taloyhtiön vastuulle!

Vastuu palovaroittimista siirtyy asukkailta kiinteistön omistajille eli jatkossa taloyhtiö vastaa kaiken tyyppisten palovaroittimien hankinnasta ja ylläpidosta. Tämä muutos on tullut voimaan 1.1.2024. Siirtymäaika on 2 vuotta.

Lue lisää

Miten tehdä pelastussuunnitelma?

Pelastussuunnitelman voi tehdä joko itse tai laatimisen voi ulkoistaa turvallisuuspalveluiden ammattilaiselle.

Lue lisää

Pelastussuunnitelma - mitä laki sanoo?

Pelastuslaissa kiinteistön omistajaa, haltijaa ja toiminnanharjoittajaa velvoitetaan omatoimiseen varautumiseen sekä pelastussuunnitelman laatimiseen. Valtioneuvoston asetuksessa määritellään tämän lisäksi minkälaisiin rakennuksiin tai muihin kohteisiin pelastussuunnitelma on laaditta …

Lue lisää

Mitä tarkoittaa omatoiminen varautuminen?

Omatoiminen varautuminen on ennakoivaa ja omatoimista varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin, kuten tulipaloihin, sähkökatkoksiin tai vesikatkoksiin.

Lue lisää

Kuka laatii taloyhtiön pelastussuunitelman?

Valtioneuvoston asetuksessa (2011/407) velvoitetaan laatimaan pelastussuunnitelma taloyhtiöihin ja asuinrakennuksiin, joissa on yli kolme asuinhuoneistoa.

Lue lisää

Mikä on Preston sammutinsuositus?

Kemikaalilainsäädännön kiristyessä olemme päivittäneet sammutinsuosituksemme. Suurin muutos suosituksestamme perustuu ympäristötekijöiden huomioimiseen sammutinta valittaessa. Fluoriyhdisteistä (PFAS-yhdisteet) halutaan eroon – EU-tasolla on valmistumassa sammutusvaahtojen PFAS-fluori …

Lue lisää

Mitä ovat EN 3-7 käsisammutinstandardin mukaiset vesipohjaiset sammuttimet?

Eurooppalainen käsisammutinstandardi EN 3-7 määrittelee ja jakaa vesipohjaiset sammuttimet kolmeen eri ryhmään "Vesipohjainen sammutin: sammutin, joka sisältää vettä, vettä ja lisäainetta tai kemikaaliliuosta (vaahdot mukaan lukien)."

Lue lisää

Milloin on turvallista sammuttaa sammuttimella?

Tulipalo saadaan parhaiten hallintaan, kun lähellä on toimiva käsisammutin ja sammutus voidaan aloittaa mahdollisimman nopeasti palon syttymisen jälkeen. Alkusammutuksen tarkoituksena on rajata paloa ja hankkia lisäaikaa, kunnes ammattipelastajat tulevat paikalle. Parhaassa tapauksess …

Lue lisää

Sammutusvaahdoissa käytettävät PFAS-yhdisteet

PFAS (Per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet) on yleisnimitys fluoritensideille. Näitä kemikaaleja on kaikkialla ympärillämme. Ominaisuuksiensa ansiosta yhdisteet muun muassa hylkivät rasvaa, likaa ja vettä sekä muodostavat kalvon, joka tukahduttaa tulipalon tehokkaasti. Fluoritenside …

Lue lisää

Missä litiumioniakkuja käytetään?

Litiumioniakkuja sisältäviä laitteita on ympärillämme suurimman osan päivästä - töissä ja kotona. Alla olevassa listassa esimerkkejä siitä missä laitteissa näitä Li-ionakkuja tyypillisesti käytetään.

Lue lisää