Kuljettajan ammattipätevyys koulutukset

Prestolla voi suorittaa keskitetysti kaikki ammattipätevyyden jatkokoulutukset. 

Tavara- tai henkilöliikenteen kuljettajilta vaaditaan laissa ajokortin lisäksi ammattipätevyys. Ammattipätevyyskoulutus koskee lähtökohtaisesti kuljettajia, joilla on C1-, C-, D- tai D1-ajo-oikeus. Myös liikennetraktorit ovat ammattipätevyyden piirissä. Pääsääntö on, että ammattipätevyys saatetaan voimaan peruskoulutuksella ja sitä ylläpidetään jatkokoulutuksella. Kaikkien kuorma- ja linja-autonkuljettajien, jotka ajavat liikenteessä ammattimaisesti, on ylläpidettävä ammattipätevyyttä ammattipätevyyden jatkokoulutuksilla.

Ylläpitäminen onnistuu suorittamalla 35 tuntia jatkokoulutusta viiden vuoden välein. Käytännössä 35 tuntia koulutusta, tarkoittaa viittä vähintään seitsemän tunnin kestoista koulutuspäivää (5 x 7 tuntia). Pakollista Ennakoivan ajon -koulutusta lukuun ottamatta ammattipätevyyden jatkokoulutukset voi valita itse saatavilla olevan tarjonnan mukaisesti. Koulutusten suoritusjärjestyksellä ei ole väliä. Suorita koulutukset, vaikka peräkkäisinä päivinä tai hiljalleen viiden vuoden aikana. Valitse itsellesi sopiva kokonaisuus alta!

savinglives300-x-300px

Tilaa ryhmäkoulutus

Palvelemme teitä ryhmäkoulutusten tilauksissa ja autamme yksittäisissä kurssivarauksissa.

 010 3877 200

 koulutus@presto.fi

Lue lisää ammattipätevyydestä

Ammattipätevyyden jatkokoulutus 

Kuorma- ja linja-auton kuljettamista koskeva lainsäädäntö edellyttää ammattimaisessa liikenteessä toimivalta kuljettajalta ammattipätevyyttä. Ammattipätevyys on vaadittu henkilöliikenteessä 10.9.2008 alkaen ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen. Preston tarjoamiin ammattipätevyyden jatkokoulutuksiin voi siis osallistua, kun jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

 • ajo-oikeus on alkanut C-kortissa ennen 10.9.2009
 • ajo-oikeus on alkanut D-kortissa ennen 10.9.2008
 • ajo-oikeus on alkanut C-kortissa 10.9.2009 jälkeen ja perustaso on jo suoritettu (ammattipätevyys näkyy ajokortilla merkintänä 95 tai kuljettajan ammattipätevyyskortissa)
 • ajo-oikeus on alkanut D-kortissa 10.9.2008 jälkeen ja perustaso on jo suoritettu (ammattipätevyys näkyy ajokortilla merkintänä 95 tai kuljettajan ammattipätevyyskortissa)

Preston koulutuksista ei voi saada ammattipätevyyttä mikäli:

 • ei ole C- tai D-luokan ajo-oikeutta
 • ajo-oikeus on alkanut C-kortissa 10.9.2009 jälkeen, eikä perustasoa ole suoritettu
 • ajo-oikeus on alkanut D-kortissa 10.9.2008 jälkeen, eikä perustasoa ole suoritettu

Ammattipätevyys on voimassa 5 vuotta perustason ammattipätevyyden saavuttamisesta. Ammattipätevyyden voimassaoloa voi jatkaa 5 vuodeksi kerrallaan jatkokoulutuksilla, kuitenkin enintään ajaksi, jonka ajokortin haltijan ajo-oikeus on voimassa. Ammattipätevyyden ylläpitämiseksi tai uudelleen voimaan saattamiseksi on suoritettava jatkokoulutus.

Ammattipätevyyskoulutus jaetaan kahteen osaan: perustason ammattipätevyyskoulutukseen ja jatkokoulutukseen. Perustason ammattipätevyyskoulutuksella tai perustason ammattipätevyyskokeella suoritettua ammattipätevyyttä ei vaadita, jos linja-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2008 ja/tai kuorma-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2009. Vaikka perustason ammattipätevyyskoulutusta tai perustason ammattipätevyyskoetta ei tarvitse suorittaa, niin kuitenkin on suoritettava jatkokoulutus.  Mikäli ammattipätevyys on voimassa molempiin kuljetusmuotoihin (henkilö-/ tavaraliikenne) riittää, että henkilö suorittaa yhden 35 tunnin jatkokoulutus kokonaisuuden.
 

Presto kouluttaa vain kuljettajien ammattipätevyyden jatkokoulutusta. Perustason ammattipätevyyskoulutusta tarjoavat useimmat autokoulut.

Milloin ammattipätevyys pitää uusia?

Ammattipätevyyttä ylläpidetään suorittamalla viisi jatkokoulutuspäivää viiden (5) vuoden aikana.

 • Uusille kuorma- ja linja-autonkuljettajille viisivuotisjakso käynnistyy perustason ammattipätevyystodistuksen päivämäärästä.
 • Kokeneemmilla ammattikuljettajilla nykyisen viisivuotisjakson päättymispäivän voi tarkistaa ammattipätevyyskortista tai Traficomin Oma Asiointi -palvelusta.
 • Jos et ole pitänyt ammattipätevyyttä voimassa jatkokoulutuksilla, saat ammattipätevyyden uudelleen voimaan suorittamalla viisi jatkokoulutuspäivää.

Uusi viisivuotiskausi käynnistyy, kun olet suorittanut vaaditut viisi koulutusta ja hakenut ammattipätevyydelle jatkoa Ajovarmalta.

Jos sinulla ei ole ollut koskaan aikaisemmin ammattipätevyyttä, mutta olet suorittanut kuorma-autokortin (C tai C1) ennen 10.9.2009 tai linja-autokortin (D tai D1) ennen 10.9.2008, saat ammattipätevyyden voimaan suorittamalla viisi jatkokoulutuspäivää.

Mistä kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutuksen hinta muodostuu? 

Kuljettajan ammattipätevyyskortin hinta riippuu valituista koulutusaiheista. Koulutusaiheiden hinnat vaihtelevat 69 € ja 299 € välillä. Koulutuksen hinnan lisäksi jokaisesta ammattipätevyysmerkinnästä veloitetaan viranomaiskulu 11 € (alv 0 %) sekä käsittelykulu 4 € (+ alv 24 %).

Halvimmillaan viisi ammattipätevyyspäivää voi suorittaa Prestolla kokonaishintaan 590 euroa + alv (koulutukset 515 euroa + alv, ammattipätevyysmerkinnät 75 euroa + alv). 

Edullisimman koulutuskokonaisuuden saa aikaan valitsemalla: 

Tiesithän, että SPR Ensiapukurssi EA1 (2 kpl) ja Ensiavun peruskurssi 16 h (2 kpl) -koulutuksista saa kaksi ammattipätevyysmerkintää?

Mitä tulee huomioida kurssien valinnassa?

Kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutus pitää sisällään yhteensä 35 tuntia koulutusta viiden vuoden aikana, josta seitsemän tuntia tulee olla ennakoivan ajon koulutusta. Käytännössä 35 tuntia koulutusta tarkoittaa viittä vähintään seitsemän tunnin kestoista koulutuspäivää. Pakollista ennakoivan ajon koulutusta lukuun ottamatta ammattipätevyyskoulutukset voi valita itse saatavilla olevan tarjonnan mukaisesti. Koulutusten suoritusjärjestyksellä ei ole väliä. Voit suorittaa koulutukset peräkkäisinä päivinä tai hiljalleen viiden vuoden aikana.

Huomioithan, että itsenäisen verkko-opetuksen määrä koulutuskokonaisuudessa on rajoitettu 12 tuntiin. Näin ollen voit sisällyttää kuljettajan jatkokoulutukseen vain yhden 7 tunnin kestoisen ammattiautoilijan verkkokurssin. Loput kurssit tulee olla suoritettu joko lähikoulutuksena tai webinaarina. Webinaari on etäkoulutus, johon voi osallistua tiettyyn aikaan verkon yli sijainnista riippumatta.

Jatkokoulutuspäivän hyväksytyn suorituksen merkiksi Presto rekisteröi tiedon koulutuksesta Traficomin hallitsemaan liikenneasioiden rekisteriin. Ammattipätevyysmerkinnästä veloitamme viranomaiskulun 11 € (alv 0 %) sekä käsittelykulun 4 € (+ alv 24 %). Kun kaikki viisi koulutuspäivää on suoritettu viiden vuoden sisällä, voi kuljettaja hakea erillistä ammattipätevyyskorttia tai ajokorttiin erityisehtoa ammattipätevyydestä suoraan Ajovarma Oy:sta.

 

Monta nimitystä - yksi ja sama jatkokoulutus kokonaisuus

Kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutukseen viitataan useilla eri termeillä, joilla tarkoitetaan samaa ammattipätevyyslaissa olevaa koulutuskokonaisuutta. Usein kuultuja nimityksiä ovat muun muassa:

 • direktiivipäivät
 • direktiivikoulutus
 • ammattipätevyyskurssi
 • ammattipätevyyskoulutus
 • CAP-päivä
 • CAP-koulutus
 • amp-koulutus
 • trafi koulutus. 

Tilaa ryhmäkoulutus

Palvelemme teitä ryhmäkoulutusten tilauksissa ja autamme yksittäisissä kurssivarauksissa.

 010 3877 200

 koulutus@presto.fi

savinglives300-x-300px

Pyydä tarjous ammattipätevyys kursseista ryhmille

Lue lisää koulutuksista

Blogi

Preston Työturvallisuuskoulutus vai Työturvallisuuskortti®koulutus?

Preston Työturvallisuuskoulutus vai Työturvallisuuskortti®koulutus?

11.10.2022 11:19 3 min read