Ennakoiva ajo EAK

Ennakoiva Ajo EAK on pakollinen osa kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutusta tavara -ja henkilöliikenteessä. Tämä koulutus on suunnattu ammattikuljettajille, joilla on C- tai D-luokan ajo-oikeus.

Ammattipätevyyslaissa olevan koulutusvaatimuksen tarkoitus on kehittää kuljettajien ammatillisia valmiuksia sekä edistää liikenneturvallisuutta. Vaatimus sisältää 35 tuntia koulutusta viiden vuoden aikana. Voit suorittaa Ennakoivan ajon koulutuksen joko lähi- tai etäkoulutuksena Preston ammattitaitoisten kouluttajien johdolla.

Koulutuksen kesto on 7 tuntia ja sen hyväksytystä suorituksesta saa yhden kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutus merkinnän traficomin rekisteriin. Koulutus ei sisällä käytännön ajoharjoittelua.

 

Palvelemme sinua
ryhmäkoulutusten tilauksissa

TILAUKSET & TARJOUSPYYNNÖT
 
 010 3877 200
Ennakoiva ajo EAK 1200-800

Kurssin kuvaus 

Tavara- ja linja-autoliikenteen onnettomuudet ovat usein vakavia, koska kyseessä on raskas ajoneuvo. Onnettomuuden aiheuttamat aineelliset, henkiset ja yhteisölliset kustannukset ovat aina suuret. Itsensä tunteminen kuljettajana on avain riskien ennakointiin ja edellytys ajotaidon kehittymiseen. Koulutus opastaa tarkastelemaan ajamistaan ja käyttäytymistään liikenteessä kriittisesti. 

Ennakoivan ajamisen koulutus valmistaa esimerkkien kautta tilanteiden ennustamiseen, riskien tunnistamiseen ja torjumiseen sekä kykyyn sopeuttaa tai muuttaa omaa toimintaansa liikenteessä. Ennakoiva ammattikuljettaja tähtää taloudellisesti kestävään egolokiseen ajotapaan, huolehtii ajoneuvonsa kunnosta sekä ymmärtää kuorman merkityksen liikenneturvallisuudelle.

Koulutuksen suorittanut ammattikuljettaja tutustuu ajoneuvonsa hallinta- ja turvalaitteiden toimintaan ennen ajoon lähtöä sekä huolehtii kestävästä ajotavasta kustannusten säästämiseksi. Näin ollen ennakoivalla kuljettajalla on pelivaraa, eli tilaa ja aikaa reagoida ja toimia liikenteessä. Kurssi toteutetaan "Raskaan kaluston ennakoiva ajaminen" -ohjelman pohjalta. Asiantuntevilla kouluttajillamme on pätevyys Liikenneturvan järjestämästä raskaan kaluston ennakoivan ajon kouluttajakoulutuksesta.
 
Kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutukseen viitataan useilla eri termeillä, joilla tarkoitetaan samaa ammattipätevyyslaissa olevaa koulutuskokonaisuutta. Usein kuultuja nimityksiä ovat muun muassa direktiivipäivät, direktiivikoulutus, ammattipätevyyskurssi, ammattipätevyyskoulutus, CAP-päivä, CAP-koulutus, amp-koulutus ja trafi koulutus

Koulutuksen kesto

Seitsemän (7) tuntia

Hinta

Webinaari: 109 € + alv 24 %. 
Lähikoulutus: 129 € + alv 24 %. 
Ilmoittaudu mukaan koulutuskalenteristamme >>

Kuljettajan ammattipätevyys trafi-merkinnästä veloitetaan:
viranomaiskulu 11 € (alv 0 %)
käsittelykulu 4 € (+ alv 24 %).

Pätevyyden voimassaolo

Ennakoivan ajon koulutuspätevyys on voimassa viisi (5) vuotta. Koulutuksesta saa yhden (1 kpl) ammattipätevyysmerkinnän.  

Kuljettajan ammattipätevyys on voimassa 5 vuotta perustason ammattipätevyyden saavuttamisesta. Pätevyyttä voi jatkaa viideksi vuodeksi kerrallaan suorittamalla 35 tuntia jatkokoulutusta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että viiden vuoden aikana tulee suorittaa viisi vähintään seitsemän tunnin (5 x 7 h) kestoista koulutuspäivää, joista yksi koulutuspäivä tulee olla Ennakoivan ajon koulutusta.

Kohderyhmät

Ammattikuljettajat henkilö- tai tavaraliikenteessä.

Koulutuksen sisältö

Ennakoiva ajo -koulutus on pakollinen osa kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutusta. 
  • Johdanto
  • Kuljettajan ajovalmius ja ajoneuvon ajovalmius
  • Kuormaamisen ja kuorman vaikutus ajotehtävän suorittamiseen
  • Ajonopeus, turvallisuusväli ja ohittaminen
  • Havainnointi ja vuorovaikutus
  • Taloudellisuus
  • Ajoneuvotekniikka
  • Vaikeat olosuhteet

Ryhmätyöt, harjoitukset ja täydentävät keskustelut tukevat koulutussisältöä. Kurssi ei sisällä ajoharjoittelua.

Työturvallisuuskortti®
Työturvallisuuskeskuksen (TTK) myöntämä kortti. Työtyrvallisuuskorttikoulutus tähtää työtapaturmien ja vaaratilanteiden vähentämiseen. Ammattipätevyysmerkintä 1kpl.
Katso tiedot täältä
Trukkikortti
Koulutus opettaa turvallista ja oikeaoppista trukin käyttöä. Lainsäädäntö vaatii työnantajan antaman kirjallisen luvan trukin käyttöön. Ei sisällä ajoharjoittelua. Ammattipätevyysmerkintä 1kpl.
Katso tiedot täältä

Lisätietoa koulutuksesta

Ammattipätevyyskoulutuksen suorittaminen ja uusiminen kuljetusalalla

Ammattipätevyys on voimassa viisi (5) vuotta perustason ammattipätevyyden saavuttamisesta. Ammattipätevyyden voimassaoloa voi jatkaa viideksi (5) vuodeksi kerrallaan jatkokoulutuksilla. Kuitenkin enintään ajaksi, jonka ajokortin haltijan ajo-oikeus on voimassa. Kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutus kattaa kokonaisuudessaan 35 tuntia koulutusta viiden vuoden aikana, josta vähintään seitsemän tuntia tulee käyttää Ennakoivan ajon koulutukseen. Käytännössä 35 tuntia koulutusta voidaan jakaa viiteen vähintään seitsemän tunnin mittaiseen koulutuspäivään. Koulutusten suoritusjärjestyksellä ei ole merkitystä. Voit suorittaa koulutukset haluamassasi järjestyksessä, olipa kyseessä peräkkäiset päivät tai hajautettu aikaväli viiden vuoden aikana.

Pakollisen ennakoivan ajon koulutuksen lisäksi ammattipätevyyskoulutukset voit valita joustavasti oman tarpeesi mukaan. Esimerkiksi työssä tarvittavat korttikoulutukset, kuten työturvallisuuskortti-, trukkikorttikoulutus, Ensiavun peruskurssi 16 h tai Hätäensiapukurssi 8h voidaan helposti yhdistää ammattipätevyyskoulutukseen. 

Olemme koonneet kaikki ammattipätevyyteen soveltuvat koulutukset tänne. Prestolla voit suorittaa keskitetysti vain ammattipätevyyden jatkokoulutusta. Perustason ammattipätevyyskoulutusta tarjoavat useimmat autokoulut. 

Ammattipätevyyskoulutus jaetaan kahteen osaan: perustason ammattipätevyyskoulutukseen ja jatkokoulutukseen. Ammattipätevyys on vaadittu henkilöliikenteessä 10.9.2008 alkaen ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen. Perustason ammattipätevyyttä ei vaadita, jos linja-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2008, ja kuorma-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2009. Vaikka perustason ammattipätevyyttä ei tarvitse suorittaa, on kuitenkin suoritettava laissa säädetty jatkokoulutus.

Yrityskohtainen Ennakoiva ajo EAK -koulutus ryhmälle

 
Valitse ryhmällesi
sopivin koulutusmuoto
LÄHIKOULUTUS
WEBINAARI
 

 

Ryhmäkoulutus on erinomainen valinta, kun osallistujia on useita. Koulutuksen ajankohdan ja toteutusmuodon sekä paikan voit valita. Ryhmäkoulutus voidaan toteuttaa asiakkaan tiloissa tai Preston koulutustiloissa ympäri Suomen. Sisällössä huomioimme yrityksesi tarpeet, olosuhteet ja toimialasi riskit. 

Ryhmäkoulutuksen hinta: 1 090 € + alv 24 %/ ryhmä. 
Rekisteröintikulut veloitamme erikseen 15 €/ osallistuja.

Pyydä tarjous ja tilaa ryhmäkoulutus soittamalla tai lähettämällä meille sähköpostia. Aloitetaan suunnittelu yhdessä!

 010 3877 200

 koulutus@presto.fi

ryhmäkoulutus1920px
Lue lisää koulutuksista

Blogi

Preston Työturvallisuuskoulutus vai Työturvallisuuskortti®koulutus?

Preston Työturvallisuuskoulutus vai Työturvallisuuskortti®koulutus?

11.10.2022 11:19 3 min read

 

Ota yhteyttä

Palvelemme teitä ryhmäkoulutusten tilauksissa ja autamme yksittäisissä kurssivarauksissa. 

 010 326 7712

 koulutus@presto.fi

savinglives300-x-300px

Pyydä tarjous ryhmäkoulutuksesta