TURVALLISUUTTA TALOYHTIÖIHIN, YRITYKSIIN JA KOTEIHIN

 Lataa sähköpyörän akku 
 turvallisesti 
 palosuojatussa latauskaapissa
 

 

 

 

litiumakkupyörä

Suuren suosion saaneiden sähköpyörien määrä kasvaa koko ajan. Sähköpyörän akun lataaminen voi kuitenkin olla paloturvariski. Tästä syystä turvallinen lataaminen on juuri nyt ajankohtainen puheenaihe.

Jos tulipalo syttyy, miten mahdollisen palon haitat saadaan rajattua tai miten suojautua ennalta? Paloturvallinen latauskaappi on paras vaihtoehto litiumioniakkujen lataamiseen. Lisäksi latauspaikan läheisyydessä tulisi olla litiumakkupaloille tarkoitettu alkusammutuskalusto sekä palovaroitin.

Ladattavat akut yleistyvät

Tänä päivänä erilaiset koneet ja laitteet toimivat ladattavien akkujen avulla. Sähköpyörien ja monien muiden pienten työkoneiden ladattavat akut ovat lähes aina tyypiltään litiumioniakkuja. Tämän tyyppisessä akussa on rakenteensa vuoksi aina kohonnut paloriski. 

Litiumioniakku on rakenteeltaan todellinen tehopakkaus. Li-ion akkuihin on pieneen kokoon pakattu suuri energiamäärä ja akut latautuvat nopeasti. Litiumioniakut ovat pääsääntöisesti turvallisia. Vioittunut li ion akku on kuitenkin riski, koska se voi mennä oikosulkuun ja syttyä palamaan. Oikosulku voi pahimmillaan johtaa jopa akun räjähtämiseen.

Vioittunut litiumioniakku  voi mennä oikosulkuun ja syttyä palamaan.

Sähköpyörien myynti kasvaa rajusti. Muutamassa vuodessa myynti on moninkertaistunut.

+16k

Myytyä sähköpyörää
vuonna 2019 

 

 

+42k

Myytyä sähköpyörää
vuonna 2021 

+52k

Myytyä sähköpyörää
vuonna 2022 

Litiumioniakkupalo sammuu vain erikoissammuttimella – Katso video!

Iloa sähköpyörästä

akkupyörät
Käytä työmatkalla
litiumakku
Lataa valvoen
sähköpyörä_metsässä
Nauti vapaa-ajalla

Paloturvallinen latauskaappi

Oikealla ennakoinnilla ja hyvällä suunnittelulla saadaan mahdollisen tulipalon haitat rajattua ja minimoitua. Turvallisin tapa sähköpyörän akkujen lataamiseen pyörävarastoissa on palosuojattu litiumakun latauskaappi.  

Tarkoitukseen suunnitellussa turvallisessa latauskaapissa akun voi ladata omassa lukitussa lokerossa. Parhaissa kaappimalleissa on myös mahdollisuus kytkeä tuleva hälytys yhdelle tai useammalle henkilölle. 

Paloturvallinen latauskaappi rajaa tulipalon ja estää sen leviämistä kaapin ulkopuolelle. Kun palon leviäminen on estetty, hälytyksen saanut palokunta ehtii paikalle varmistamaan tulipalon asianmukaisen sammuttamisen.

Kaappi kannattaa sijoittaa paikkaan, josta se tulipalon sattuessa on helppo siirtää turvallisempaan paikkaan, yleensä ulkotilaan. Latauskaappi kannattaa myös  varustaa pyörillä. Pyörällistä kaappia on joustavampaa liikutella tarpeen vaatiessa. 

Palosuojattu latauskaappi

7 lukittavaa lokeroa, kaappi palosuojattu

Sähköpyöränlatauskaappi_lokerolla-presto-1

 

Kiinnostuitko tästä tuotteesta?

Omassa lokerossa kaapin sisällä

Palosuojatun kaapin sisällä ion akku ladataan jokaisen lokeron haltijan omalla laturilla. Latauksessa tulisi käyttää vain kullekin akulle tarkoitettua laturia. Muistathan, halvat “jäljiltelmälaturit” voivat olla vakava turvallisuusriski. 

Tukes suosittelee, että akut varastoidaan ja ladataan omassa palo-osastossa tai muun varastointitilan yhteydessä selkeästi rajatulla alueella. Tällainen alue on esimerkiksi oma palosuojattu kaappi, joka sijaitsee erillään palavasta materiaalista.

Palosuojattu latauskaappi

5 lukittavaa lokeroa, kaappi ja lokerot palosuojattu

litium-paloturvakaappi-viisiovea

 

Kiinnostuitko tästä tuotteesta?

Sähköpyörän akkupalon tehokas alkusammutuskalusto

Aina ladattavan akun irrottaminen pyörästä ei ole mahdollista. Jos pyörävarastossa säilytetään tai ladataan sähköpyöriä, joissa akku on paikallaan, pitää tehokkaisiin alkusammutusvälineisiin kiinnittää erityistä huomiota. Tukes suosittelee, että läheisyydessä on riittävät alkusammutusvälineet (sammutin tai pikapaloposti) sekä tilassa toimiva palovaroitin.

Litiumioniakun sammuttamiseen vaaditaan voimakkaasti jäähdyttävä erikoissammutin. Kannattaa huomioida, että sähköpyörän akku ei sammu perinteisillä sammuttimilla (jauhe, vaahto, CO2). Myöskään pienimpien erikoissammuttimien jäähdytyskapasiteetti ei riitä sähköpyörän litiumakkujen sammuttamiseen.  

Lue lisää blogista »

Presto on kehittänyt omat sammuttimet sekä pikapalopostin litiumakkupaloille. Litiumakkupalosammuttimien erityisen suutinrakenteen ansiosta sammute purkautuu hyvin pieninä pisaroina ja alhaisella paineella tehostaen jäähdytystä.

Vaaditaan tehokkaasti jäähdyttävä sammutin

850astetta

 

Käsisammuttimet LB6/LB9

Presto LB6- ja LB9-sammuttimet on suunniteltu erityisesti litiumioniakkuja sisältävien sähkölaitteiden tulipalojen sammuttamiseen. Sammutusvarren ja suutinrakenteen ansiosta sammute purkautuu alhaisella paineella ja pieninä pisaroina, joka tehostaa jäähdytystä. Pitkän sammutusvarren ansiosta sammutettavan kohteen lähelle on helppo päästä. LB9 on hyväksytty NTA 8133 testin mukaan (600Wh).

Lue esitteestä lisää »

Suurtehosammutin LB50

Presto LB50 suurtehosammuttimessa jäähdytyskapasiteettiin on kiinnitetty erityinen huomio. Useimmissa yritys- tai teollisuusympäristön kohteissa käsisammuttimen jäähdytyskapasiteetti ei riitä katkaisemaan litiumioniakkupalon lämpökarkaamisprosessia. Presto LB50 soveltuu esimerkiksi tiloihin, joissa työskennellään akkukäyttöisillä trukeilla tai varastoidaan/ladataan keskitetysti Li-ion-akuilla varustettuja laitteita.

Lue esitteestä lisää »

Pikapaloposti LB3

Presto LB3 soveltuu litiumioniakkupalojen alkusammutukseen toimintaympäristöissä, joissa vaaditaan akun energiasisällön vuoksi pitkä jäähdytysaika.  Presto LB3 pikapalopostin verkostolinjasta otettava vesi ja kaapin alaosassa säilytettävä sammutusneste sekoitetaan sekoittimessa. Sammute purkautuu erikoisvalmisteisen suuttimen kautta, josta se purkautuu pieninä pisaroina jäähdyttäen voimakkaasti akkupaloa.  

Lue esitteestä lisää »

Pyydä tarjous vaivattomasti

  Lataaminen kotona vain valvotusti

  Kaikilla ei ole mahdollisuutta ladata akkuja yhteisissä palosuojatuissa tiloissa. Mikäli lataat akkua omassa asunnossasi, niin älä koskaan jätä akkua latautumaan poissa ollessasi tai nukkuessasi.

  Latauksen tulisi tapahtua aina valvotusti, siten että palon syttyessä pystyt reagoimaan nopeasti. Pidä myös huoli, että ladattavan akun ympäristössä ja lähellä on mahdollisimman vähän palavaa materiaalia. Käytä lataamiseen vain pyöräsi akkutyypille soveltuvaa laturia. Älä käytä koskaan halpoja jäljitelmäakkuja tai muita viritelmiä. 

  Litiumakkupalosammutin soveltuu myös tavallisiin koteihin. Käsisammutin on tehokas esimerkiksi matkapuhelimen, tabletin, kannettavan tai muiden kodin ladattavien pienkoneiden akkupalojen sammuttamiseen. Ennakointi minimoi riskit.

   

  Tulipalon syttyessä – toimi näin!

  Joskus tulipalo varotoimista huolimatta kuitenkin syttyy. Jos et saa paloa sammumaan nopeasti tai syntyy voimakkaasti savua, poistu heti tilasta ja huolehdi, että koko tila saadaan evakuoitua. Soita myös välittömästi hätänumeroon: 112. 

   

  Lisää luettavaa

  Sähköpyörä innostaa liikkumaan

  WhatsApp Image 2021-10-12 at 18.59.54

   

  Litiumakku sammutetaan jäähdyttämällä
  Li-ion akku lähikuva pieni

  Litiumakku sammutetaan jäähdyttämällä

  Miten paljon sinun yrityksessäsi on litiumioniakkuja käyttäviä laitteita? Ladattav…

  1.10.2019 11:36 3 min read
  Litiumioniakkupalot - Presto-tuotteet alkusammutukseen

  Litiumioniakkupalot - Presto-tuotteet alkusammutukseen

  Litiumioniakkujen rakenne sekä pieneen kokoon pakattu suuri energiamäärä luovat ha…

  9.3.2020 12:10 4 min read
  Litiumakku voi räjähtää – toimi oikein palotilanteessa
  Vahingoittunut litiumakku voi räjähtää ja syttyä palamaan. Älä koskaan jätä latautumaan ilman valvontaa.

  Litiumakku voi räjähtää – toimi oikein palotilanteessa

  Tämän päivän Suomessa lähes jokaisen ihmisen läheisyydestä löytyy joku ladattavall…

  19.10.2021 16:52 3 min read