Usein kysytyt kysymykset

Litiumioniakkusammuttimien palotesti – NTA 8133

Litiumioniakkujen paloihin suunnitellut sammuttimet ovat olleet markkinoilla jo useiden vuosien ajan. Akkujen tehokas jäähdyttäminen on osoittautunut parhaaksi sammutusmenetelmäksi. Tähän asti sammuttimien toimivuus ja tehokkuus akkupalojen sammuttamisessa perustuvat pääasiassa valmistajien omiin testeihin.

Litiumioniakkusammuttimien tulee täyttää eurooppalaisen käsisammutinstandardin EN 3-7 vaatimukset, mutta valitettavasti tämä standardi ei kata litiumioniakkupalojen sammuttamista. Suomessa maahantuojien on toimitettava sammuttimien testausdokumentaatio Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille.

Euroopan standardointityöryhmä kehittää parhaillaan EN-tason litiumioniakkupalotestistandardia, mutta työ on vielä kesken.

NTA 8133 – ensimmäinen eurooppalainen standardoitu testi

Tällä hetkellä ainoa virallinen eurooppalainen, kolmannen osapuolen sertifioima testi litiumioniakkupaloihin suunnitelluille käsisammuttimille on Hollannin Kiwan kehittämä kansallinen testimenetelmä NTA 8133. Monet sammutinvalmistajat ovat parhaillaan testaamassa sammuttimiaan tämän testin avulla.

Testi on erittäin vaativa ja asettaa korkeat vaatimukset sekä käsisammuttimelle että sammutusaineelle. Sen tarkoituksena on mitata käsisammuttimen kykyä sammuttaa litiumioniakkupaloja aina 600Wh saakka.  Tällaisia akkuja käytetään laajasti esimerkiksi älypuhelimissa, kannettavissa tietokoneissa, sähkötyökaluissa ja sähköpolkupyörissä.

NTA 8133 Presto LB9 litiumakun palotesti_2Presto LB9 testattiin NTA 8133 litiumioniakkupaloihin kehitetyllä sammutustestillä erinomaisin tuloksin.

NTA 8133 testin sisältö

Testin läpäiseminen vaatii, että vähintään kaksi kolmesta testistä onnistuu.

 

  • Testiakut : 6 akkupakettia (4 pussikennoa/paketti) peräkkäin ja ladattuna vähintään 4,1 V (16,4 V/pakkaus) =>  yhteensä 24 kennoa - vastaa 600 Wh akkua.

  • Sytyttäminen: Yksi akun keskellä oleva kenno yliladataan (7–8 minuutin kuluessa), kunnes se syttyy

  • Sammuttaminen: Lataus katkaistaan ja akustoa sammutetaan/jäähdytetään enintään 3 minuutin ajan.

  • Uudelleen syttyminen: Akkupaketti ei saa syttyä uudelleen 20 minuuttiin sammuttamisen jälkeen. 

  • Testin läpäisy: Kennojen jännite mitataan 20 min kuluttua. Kennossa on oltava vähintään 3,7 V jäljellä, jotta sitä voidaan pitää testistä läpäisseenä. 

Presto LB9 litiumakkusammutin testien paras *)

image-png-2Preston omat testit osoittivat, että LB sammuttimiemme innovatiivinen rakenne sekä kehittämämme Presto P Foam Green -sammute sammuttavat litiumioniakkupaloja tehokkaasti. Tammikuussa 2024 tehty testi vahvisti sen, minkä itse jo tiesimmekin - LB9 (9 litran sammutin) läpäisi NTA 8133 testin loistavin tuloksin. (*) Presto LB9 testattu 10.1.2024) :

Testi 1 – OK (17 / 24 kennoista säilyi)  
Testi 2 – OK (20 / 24 kennoista säilyi)
Testi 3 – OK (16 / 24 kennoista säilyi)

Tulos on erinomainen ja tähän mennessä paras*) kaikista Kiwalla testatuista sammuttimista.

Lue Presto LB9 NTA 8133 testiraportti

Samat tekniset ratkaisut ja PFAS-vapaa Presto P Foam sammute on käytössä myös pienemmässä kuuden litran LB6 käsisammuttimessa sekä 50 litran LB50 suurtehosammuttimessa.


Lue lisää: