Lakiuudistus: Palovaroittimet taloyhtiön vastuulle - siirtymäaika alkoi 1.1.2024

kirjoittaja Presto Oy
1 min lukuaika
19.1.2024

Pelastuslain uudistuksen myötä taloyhtiöiden vastuu palovaroittimista kasvaa merkittävästi. Vuoden 2024 alussa voimaan tullut lakimuutos siirtää myös paristomallisten palovaroittimien hankinta- ja ylläpitovastuun asukkaalta rakennuksen omistajalle. Siirtymäaika muutokselle on kaksi (2) vuotta. Vaikka aikaa muutokselle on kaksi vuotta, vahva suosituksemme on toimia heti ja varmistua, että asiat tulevat hoitumaan ajoissa ilman viimeisten kuukausien ruuhkia.

Mitä pelastuslain muutos tarkoittaa käytännössä?

Uudistuksen myötä taloyhtiö tai kiinteistön omistaja vastaa, että jokaisessa asuinhuoneistossa on asianmukaisesti hankitut ja toimivat palovaroittimet. Tämä koskee sekä verkkovirtaan kytkettyjä että paristokäyttöisiä malleja. Huoneiston haltijalla säilyy edelleen velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan vioista tai puutteista viipymättä taloyhtiölle. 

Laite 31.12.2025 saakka 1.1.2026 jälkeen
Palovaroitin - paristo Asukas Kiinteistö
Palovaroitin - sähköverkko Kiinteistö Kiinteistö
Palovaroitinjärjestelmä Kiinteistö / toiminnan harjoittaja Kiinteistö / toiminnan harjoittaja
Palovaroitinjärjestelmä - kytkentä hälytyskeskukseen Kiinteistö / toiminnan harjoittaja Kiinteistö / toiminnan harjoittaja

 

SPEKin arvion mukaan uudistus koskee noin 1,5 miljoonaa huoneistoa. Laskennallisesti tämä tarkoittaa jopa 2,25 miljoonaa palovaroitinta. 

Preston palvelut muutosvaiheessa

Presto palvelee taloyhtiöitä ja kiinteistöjen omistajia muutosvaiheessa. Kokemuksemme mukaan yleisiä haasteita kiinteistöissä ovat, että palovaroittimia puuttuu, paristot ovat vanhentuneet tai varoittimet ovat eri ikäisiä ja kuntoisia.

Tarjoamme kaikki tarvittavat palvelut – tuotteet, asennuksen sekä ylläpidon yhdestä paikasta. Näin varmistetaan, että taloyhtiösi paloturvallisuus on ajan tasalla ja vastaa uuden lainsäädännön vaatimuksia myös tulevaisuudessa. 

Lue lisää palvelustamme >>> 

Autamme sinua varmistamaan taloyhtiösi turvallisuus!