Preston asiantuntijan neuvot kotien paloturvaksi

kirjoittaja Tarja Vilmi
4 min lukuaika
14.12.2021 16:56

Tiesitkö? Suomessa tapahtuu vuosittain yli 5000 rakennuspaloa, joista lähes 3000 on asuinrakennuksissa. Yleisin syy asuntopaloihin on huolimattomuus ruuanlaitossa. Vuosittain Suomessa tulipaloissa menehtyy 50–80 henkilöä*. Jokainen tulipalo on turha. Teemme jatkuvasti töitä Prestolla sen eteen ettei kukaan loukkaantuisi tai mikään vaurioituisi tulipalon seurauksena. *Lähde: Pronto

 

Varaudu ja ennakoi – alkusammutus on jokaisen asia

Tulipalo on aina hengenvaarallinen. Onko kodissasi alkusammutusvälineet lähellä ja tietääkö jokainen asukas, miten niitä käytetään? Varaudu mahdollisiin vahinkoihin käymällä läpi kodin alkusammutusvälineet ja opastamalla jokainen asukas niiden käyttöön.

Voit torjua paloriskin varautumalla ennakolta. Sijoita tiloihin palovaroittimet ja pidä ne aina toimintakunnossa, eli testaa ja vaihda patterit säännöllisesti. Vain toimiva varoitin pelastaa! Testaa palovaroittimien toiminta kerran kuukaudessa.

Palovaroitin on pakollinen kaikkiin asuntoihin, majoitustiloihin ja hoitolaitoksiin. Älä unohda, että se on pakollinen myös kaikkiin vapaa-ajan asuntoihin sekä nukkumiseen käytettäviin aittoihin tms. tiloihin. Lisäksi varoittimia käytetään hytillisissä veneissä, matkailuvaunuissa ja -autoissa.

Lainsäädännön mukaan asunnon jokaisessa kerroksessa ja jokaista alkavaa 60m2 kohden pitää olla yksi palovaroitin. Erityisen tärkeää on sijoittaa varoittimet makuutiloihin ja poistumisreiteille, kuten eteiseen sekä portaikon yläpuolelle.

 

Palovaroittimet varoittavat vaarasta

Palovaroittimet ovat äärimmäisen tärkeä tekijä kotien paloturvallisuudessa – toimiva palovaroitin pelastaa tehokkaasti. Palovaroittimen laatuun ja paristojen kestoon kannattaa kiinnittää huomiota. Laadukas 10 vuoden paristolla varustettu palovaroitin on hintansa arvoinen. Muistathan myös testata varoittimen säännöllisesti.

Koska palovaroitin kerää herkästi pölyä, tulisi se toimintakunnon varmistamiseksi vaihtaa 5-10 vuoden välein. Vanha varoitin viedään kierrätettäväksi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteisiin.

 

Poistumistie turvaa ulospääsyn

Arvioi huolellisesti mahdolliset reitit, joista palon sattuessa pääsee poistumaan rakennuksesta turvallisesti. Pidä huolta, että kaikki asukkaat, myös lapset, tuntevat asunnon poistumisreitit tulipalotilanteessa. Poistumisreitteihin tulee kiinnittää huomiota etenkin tuntemattomassa paikassa; loma-asunnossa, hotellissa, vierailulla tai julkisessa tilassa.

Pelastautuminen ei aina ole mahdollista normaalin uloskäynnin kautta, joten kaikkien on tiedettävä vaihtoehtoiset poistumisreitit. Varatienä voi olla toinen ovi, ikkuna tai parveke. Ulko-ovet eivät saisi koskaan olla takalukossa, ja niistä pitäisi päästä ulos helposti ilman avainta.

Pelastautumiseen on aikaa vain muutama minuutti, joten poistumisteiden on oltava aina esteettömät. Ethän kasaa tavaraa oven eteen tai sulje reittiä pysyvästi esimerkiksi huonekaluilla. Lisäksi kannattaa varmistaa pelastustien esteettömyys, jotta hädän tullen pelastushenkilöstö pääsee paikalle.

 Kotitalouksissa tulipalo syttyy useimmiten keittiössä.

 

Jos tulipalo syttyy, sammutuspeite voi pelastaa

Mikäli kaikista varotoimista ja ennakoinnista huolimatta tulipalo syttyy, on tärkeää toimia oikein. Jos mahdollista yritä sammuttaa tulipalo vaarantamatta kuitenkaan omaa tai muiden turvallisuutta. Mitä nopeammin aloitat sammuttamisen, sitä todennäköisimmin palo sammuu jo alkuvaiheessa ja näin vahingot saadaan minimoitua.

 

Hätätilanteessa soita puhelu 112 Suomi-mobiilisovelluksella. Sijaintitietosi välittyy hätäkeskukseen automaattisesti ja apu tulee nopeammin.

 

Sammutuspeite on tehokas, helppokäyttöinen ja edullinen alkusammutusväline. Peite kestää lämpöä hetkellisesti useita satoja asteita ja se sammuttaa tulen tukahduttamalla. Kun tuli syttyy, riittävän isolla peitteellä saat suojattua itsesi ja peitettyä sammutettavan kohteen kunnolla.

Sammutuspeite on erinomainen sammutusväline, myös silloin kun vaatteet syttyvät palamaan. Lisäksi peite soveltuu hyvin sähkölaitepaloihin ja kotikeittiössä syttyvään rasvapaloon. Sammutuspeite pelastaa vain, jos se löytyy heti palon syttyessä. Sijoita sammutuspeite kiinteästi seinälle, lähelle mahdollisia palonaiheuttajia, kuten liesi keittiössä tai grilli terassilla. Harjoittele peitteen käyttöä ennalta.

Kun sammutuspeitteen suojapussissa on merkintä EN1869:2019, tiedät, että se on valmistettu viimeisimmän valmistusstandardin mukaisesti.

 

Parhaat sammuttimet kotitalouksille

Uhkaavasta tulipalosta voi selvitä pienin vahingoin oikein valitulla alkusammuttimella ja määrätietoisella toiminnalla. Käsisammuttimia on erilaisia eri palaville aineille. Sammuttimen valinta riippuu palavasta aineesta.

Kotien lämpöisiin sisätiloihin paras käsisammutintyyppi on nestepohjainen sammutin. Nestepohjaisen sammuttimen jäljet on helppo siivota kodista. Ympäristötekijöiden vaikutus tulee jatkossa muodostumaan yhdeksi keskeiseksi sammuttimen valintakriteeriksi. Tämän vuoksi ensisijainen suosituksemme kotitalouksien sammuttimiksi on vesisumusammutin, joka sammuttaa kotitalouksien tyypillisimmät palot* tehokkaasti, siististi ja myrkyttömästi. *ABF (A= puu, paperi, tekstiili; B= nestepalo; F= elintarvikerasvapalo) .

Kotitalouksien kylmiin tiloihin jauhesammutin on oikea valinta

Sähkölaitteen syttyessä irrota ensin pistoke, jos vain voit. Sen jälkeen käytä sammutuspeitettä ja käsisammutinta. Useimmat nestepohjaiset sammuttimet soveltuvat sähkölaitepalojen sammuttamiseen – tämä on merkitty sammuttimen etikettiin. Kodin pienet sähkölaitteet voit sammuttaa vedellä, jos olet saanut laitteen pois pistokkeesta ja se on virraton.

Kodin ladattavat laitteet vaativat syttyessään erikoissammutinta. Jos laite toimii litiumakulla, palo vaatii huomattavan suuren määrän vettä.  Litiumakkupalo sammuu vain voimakkaasti jäähdyttämällä. Litiumakuille on oma sammutin, jota voit tiedustella Prestolta.

 joululahjavinkit kodin turvaksi

 

Joulun turvallisimmat lahjavinkit
  • Sammutuspeite
  • Käsisammutin
  • Palovaroitin

 

Poistumiseen on aikaa vain muutama minuutti

Alkusammutusta kannattaa aina yrittää. Ellei se ole mahdollista, niin poistu tilasta välittömästi ja varmista, että tilaan ei ole jäänyt muita. Sulje kaikki ovet ja ikkunat poistuessasi. Se hidastaa paloa. Heti, kun olet turvallisessa paikassa, soita numeroon 112 ja pyydä lisäapua.

Palavasta tilasta on poistuttava nopeasti. Sinulla on aikaa vain 3–4 minuuttia palon havaitsemisesta. Poistu konttaamalla lattiatasossa, sillä savu ja lämpö nousee ylöspäin. Auta muita tilassa olijoita poistumaan. Sulje ovet ja ikkunat perässäsi, jos voit. Vasta, kun olet turvallisessa paikassa ulkona, hälytä apua paikalle.  

Kerrostalossa asuja, käytä poistuessasi portaita. Tulipalossa hissiin voi jäädä loukkuun. Älä koskaan mene savuiseen rappukäytävään. Pysy asunnossasi ja pidä ovi kiinni, sillä savu on hengenvaarallista. Siirry parvekkeelle tai avoimen ikkunan ääreen odottamaan apua.

 

Toimintaohjeet tulipalossa

  1. Sammuta palon alku, jos voit. Älä vaaranna omaa turvallisuuttasi.
  2. Ohjaa tilassa olevat henkilöt pois ja soita 112.
  3. Sulje ovet ja ikkunat poistuessasi.
  4. Varoita välittömässä vaarassa olevia naapureita.
  5. Opasta palokunta paikalle.

 

Paloturvallista joulua

Paloturvallisuus on tärkeä asia. Joka tunti me Prestolla teemme jotain estääksemme tämän. Me suunnittelemme, asennamme, huollamme ja koulutamme. Kehitämme uusia tapoja ja ratkaisuja, jotka luovat turvallisuutta. Me tuemme, keskustelemme ja annamme neuvoja. Palvelemme, löydämme ja kerromme. Olemme askeleen edellä. Meille joka tunti on tärkeä, sillä kukaan ei saa loukkaantua eikä mikään vaurioitua tulipalon tai onnettomuuden seurauksena.

 

Turvallista juhla-aikaa!

 

Tilaa uutiset sähköpostiisi