Tulipalo on kutsumaton vieras

kirjoittaja Tarja Vilmi
3 min lukuaika
14.12.2021 16:50

Loppuvuosi on juhla-aikaa. Perheet kokoontuvat ollakseen kiireettömästi yhdessä. Juhlavalmistelut ovat myös monessa kodissa vuoden kohokohta. Lahjoja kääritään pakettiin, herkkuja valmistuu, laitetaan paikkoja joulukuntoon, siivotaan ja puunataan. Joulun alla muistetaan läheisiä, vieraillaan mummoloissa ja tavataan ystäviä, osallistutaan joulukonsertteihin, jaetaan iloa vähävaraisille… Kaiken tämän hulinan keskellä saattaa unohtua, että juhlaan liittyy myös monta vaaranpaikkaa, joihin voisi hyvin varautua ennalta.  

 

Joulun suurin yksittäinen tulipaloriskiä kohottava tekijä on elävä tuli. Vuoden pimeimpään aikaan on mukava luoda tunnelmaa kynttilöillä ja ulkotulilla. Kynttilän vaaroista muistutellaan yhä uudestaan, mutta silti varomaton tulenkäyttö ryöstäytyy tulipaloksi aivan liian usein.

Kynttilöiden kanssa tulee muistaa muutama perussääntö. Polta kynttilää vain palamattomalla alustalla ja kaukana syttyvistä materiaaleista; kuten verhoista tai joulukoristeista. Sijoita kynttilä ja sytytysvälineet siten, että lapset tai kotieläimet eivät vahingossakaan pääse niihin käsiksi. Ja kaikkein tärkein: älä koskaan jätä kynttilää palamaan yksin sekä varaa alkusammutusvälineet lähelle.

 

Jokaisen kodin parhaat lahjavinkit: palovaroitin, sammutuspeite ja käsisammutin.

Joulun turvallisimmat lahjavinkit
  • Sammutuspeite
  • Käsisammutin
  • Palovaroitin

Ulkotuli pitää sijoittaa turvalliselle paikalle

Moni mieltää ulkotulet turvallisiksi. Kuitenkin vuosittain sattuu lukuisia tulipaloja juuri ulkotulien takia. Ensimmäinen sääntö on, että ulkotuli kuuluu ulos, ei sisälle, ei parvekkeelle eikä kuistille. Ulkotuli on sijoitettava niin, että se on riittävän kaukana rakennuksesta, vähintään kolme metriä, eikä tuli ylety kulkureitillä tarttumaan vaatteisiin.

Myös ulkona tulen alla tulisi olla palamaton alusta. Lisäksi ulkotuli kannattaa sijoittaa tukevaan astiaan, jotta tuuli ei pääse sitä kaatamaan. Pidä huoli, etteivät lapset ja lemmikit jää koskaan yksin palavan ulkotulen kanssa, äläkä polta ulkotulta vesisateessa roiskevaaran vuoksi.

 

Tulipalo syttyy useimmiten keittiössä

Vaikka elävä tuli onkin vaarallinen, niin kotitalouksissa tulipalo syttyy useimmiten keittiössä –myös jouluna. Joulun alla valmistetaan jouluruokia, paistetaan torttuja ja piparkakkuja ja touhutaan yhdessä. Tavallisesti juhlapyhinä keittiöpuuhailuissa on vielä kova kiire ja tehdään montaa asiaa samanaikaisesti.

Ennen kokkailun aloittamista tarkista, että liesituuletin on puhdas, eikä siitä löydy rasvakertymiä, jotka syttyvät helposti palamaan. Juhlan alla otetaan usein käyttöön kodinkoneet, joita ei normaaliarjessa käytetä. Jos kodinkoneen ääni on erikoinen tai laite käyttäytyy jotenkin poikkeavasti, lopeta sen käyttö heti. Viallisissa laitteissa piilee merkittävä tulipaloriski.

Yleensä keittiöpalon aiheuttaa liesi. Liedelle saattaa unohtua kattila porisemaan ja ainekset palavat pohjaan tai lähellä oleva jauhopussi tai talouspaperirulla syttyy kuumuudessa. Jotta vältytään lieden äärellä syttyvistä tulipaloista, pidä huoli, että keittiön pöydillä ja varsinkaan lieden lähellä ei ole mitään ylimääräistä tavaraa. Siivoa siis keittiö.

 

Kinkkua ei koskaan saa jättää paistumaan ilman valvontaa.

 

Yksi ikuisuuskysymys on joulukinkku, jonka moni jättää paistumaan yöksi tai siksi aikaa, kun hoitaa viimehetken jouluostoksia. Seis. Paista kinkku vain, kun joka hetki joku on hereillä ja valvomassa paistumista. Oiva vinkki on perheen aikuisten vuorotteluvahtivuorot tai nauttikaa kerrankin kahdenkeskistä keskusteluajasta kinkun paistuessa ja lasten uinuessa.

Paloriski ei pääty ruuanvalmistukseen vaan yksi usein toistuva vaaratilanne liittyy juhlaruokailuun. Juhlaa varten on katettu pöytään kauneimmat astiat ja tunnelmaa tuomaan on pöytään aseteltu kynttilöitä. Ole erityisen varovainen juhlapöydän kynttilöiden kanssa. Palamaton alusta ja riittävä turvaväli ovat ehdottoman tärkeitä. Tulipalon varalle kotiin olisi tärkeää hankkia alkusammutusvälineet:  sammutuspeitto sekä käsisammutin.

 

Tulisija luo tunnelmaa, muista varovaisuus myös mökillä

Mikä loisi paremmin juhlatunnelmaa, kuin rentoutuminen takkatulen äärellä. Vaaratilanteet syntyvät yleensä puutteellisesta osaamisesta ja tulisijan väärästä käytöstä. Jos sinulla on takka kotona ja olet tottunut käyttämään sitä säännöllisesti, todennäköisesti homma on hallussa. Mutta jos vietät loppuvuoden juhlaa vieraassa paikassa tai jonkin aikaa käyttämättömänä olleella mökillä, kannattaa huomioida myös tulisijojen turvallinen käyttö.

Hyväkuntoinen ja säännöllisesti nuohottu tulisija on turvallinen. Jotta pääset nauttimaan ihanasta lämmöstä ja elävästä tulesta, muista avata kaikki pellit ennen sytyttämistä. Jos tulisija ja sen hormi ollut jonkin aikaa käyttämättömänä, hormi saattaa olla kostea ja kylmä ja sitä pitää lämmittää ennen tulen sytyttämistä. Peltiä ei saa koskaan sulkea ennen kuin tuli on varmasti sammunut eikä hiillosta enää ole. Näin ei aiheudu savuvahinkoja eikä häkämyrkytysvaaraa.

 

Suomessa syttyy joka tunti 1,4 tulipaloa*.
#jokatunti
me Prestolla teemme jotain estääksemme tämän. *Lähde: Pronto

 

Nauti juhlasta varautumalla ennalta ja turvallisin mielin. Tänä jouluna ei päästetä tulipaloa kutsumattomaksi vieraaksi. Preston vinkki jouluksi: Anna lahjaksi turvallisuutta: joulun parhaat lahjat ovat palovaroitin, sammutuspeite ja käsisammutin.

 

Hyvää joulun odotusta!

Tilaa uutiset sähköpostiisi