Jos litiumakku altistuu iskuille, se voi räjähtää – 4 turvavinkkiä

kirjoittaja Tarja Vilmi
1 min lukuaika
9.12.2021

Presto-Litiumakku-1200x700px

Litiumakku ovat hyvä keksintö, joka löytyy useimmista ladattavista kodinkoneista, akkukäyttöisistä työkaluista, matkapuhelimista ja sähköpyöristä. Vahingoittumaton litiumioniakku on turvallinen, mutta jos akku pääsee vaurioitumaan paloriski kasvaa.

Jos litiumakku altistuu iskuille tai kolhuille, on olemassa vaara, että se käynnistää ketjureaktion, joka sytyttää erittäin vaikeasti sammutettavan tulipalon. Pahimmillaan akku voi jopa räjähtää.

 

Miten toimia, jos litiumakku syttyy?

4 turvavinkkiä

 1. Pelasta ja hälytä
  Ohjaa tilassa olevat henkilöt pois ja soita 112.

 2. Käytä suojaimia
  Mikäli mahdollista, suojaa itsesi sammuttamisen aikana savukaasuilta, lämmöltä ja roiskeilta. Litiumioniakkupaloissa muodostuva harmaanvalkoinen savu on myrkyllistä.

 3. Sammuta palo
  Jos mahdollista sammuta palo. Sammuttamisen tulee tapahtua hyvän jäähdytystehon omaavalla erikoissammuttimella, joka sammuttaa palavan akun, palavan laitteen sekä mahdollisesti ympärille levinneen palon. Mikäli sammutinta ei ole, paras vaihtoehto on käyttää sammuttamiseen suurta määrää vettä.

 4. Tyhjennä sammutin kokonaan
  Huomioi, että palo saattaa kyteä, vaikka liekkejä ei näy. Tyhjennä sammutin loppuun saakka, jotta varmistat riittävän jäähdytyksen.

 

Lisätietoa näistä haastavista paloista voit lukea täältä tai vaihtoehtoisesti voit ladata itsellesi oppaan Litiumioniakku ja litiumakkupalot – hallitse paloriskit.

Haluatko tietää enemmän?

Lataa opas:
Litiumakkupalot