Presto esittelee edistyksellisen LB9-sammuttimen, joka vie litiumioniakkupalojen sammuttamisen uudelle tasolle

kirjoittaja Presto Oy
2 min lukuaika
12.4.2024

Presto Group kertoo LB9-sammuttimen erinomaisista testituloksista. Litiumioniakkuja sisältävien laitteiden määrä lisääntyy arjessamme kovaa vauhtia. Näitä energiatehokkaita akkuja on ympärillämme suurimman osan päivästä – niin töissä kuin vapaa-ajalla. Rakenteensa vuoksi litiumioniakulla on kohonnut tulipaloriski ja juuri siksi LB9-sammutin on erinomainen ratkaisu kasvavan turvallisuusongelman ratkaisemiseksi.


Yksi tärkeimmistä virstanpylväistä LB9-sammuttimen matkalla markkinamenestykseen on sen äskettäinen sertifiointi NTA 8133 -standardin mukaisesti. Hollannin Kiwan kehittämä NTA 8133 -testi on tällä hetkellä ainoa virallinen eurooppalainen kolmannen osapuolen sertifioima testi litiumakkupaloihin suunnitelluille käsisammuttimille. Tässä perusteellisessa testausprosessissa arvioitiin LB9:n kapasiteettia sammuttaa jopa 600 Wh:n litiumioniakkuja. Tällaisia akkuja on esimerkiksi sähköpyörissä ja sähkötyökaluissa. LB9 selviytyi testeistä erinomaisilla tuloksilla, mikä osoittaa sen tehokkuuden todellisissa tilanteissa.

"Olemme innoissamme saavutettuamme näin erinomaisia tuloksia NTA 8133 -testissä. LB9-sammutin on vuosien omistautumisen ja innovoinnin huipentuma, ja olemme varmoja, että se asettaa uuden tason litiumioniakkujen turvallisuudelle", sanoo Presto Groupin toimitusjohtaja Filip Bjurström.

Aloittaessaan litiumakkusammuttimien kehitystyön Preston paloturvallisuusasiantuntijaryhmä tutki laajasti akkujen kemiaa ja akkujen käyttäytymistä palotilanteissa. Tutkimusten avulla löytyi tehokas tapa sammuttaa litiumioniakkujen tulipalot. Litiumioniakkujen palot sammuvat vain akkukennoja voimakkaasti jäähdyttämällä. Näin estetään lämpökarkaamisprosessin eteneminen akun kennosta toiseen. Samalla tulee huomioida, että myös akun ympärillä olevan materiaalin tulee sammua.

"Halusimme ymmärtää paremmin litiumioniakkujen monimutkaisuutta ja niiden dynamiikkaa, sillä perinteiset menetelmät olivat tehottomia litiumioniakkupalojen sammuttamisessa. Innovaatiotiimimme työskenteli väsymättä kehittääkseen tehokkaan ratkaisun, joka vastaa näiden palojen aiheuttamiin ainutlaatuisiin haasteisiin. Olemme erittäin ylpeitä näistä hienoista tuloksista", kertoo Presto Groupin tutkimus- ja kehityspäällikkö Göran Hult.

LB9-sammuttimessa on erittäin tehokas sammutusneste, joka tunkeutuu alhaisen pintajännityksensä ansiosta palavan materiaalin sisään jäähdyttäen kohdetta tehokkaasti. Keskittymällä akkukennojen voimakkaaseen jäähdyttämiseen LB9 estää palon leviämisen kennosta toiseen, varmistaen litiumioniakkupalon täydellisen sammumisen. Sammuttimen pidennetty sammutusaika ja kyky sammuttaa ympäröiviä materiaaleja tekevät siitä monipuolisen ratkaisun monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Sammutusnesteen PFAS-vapaa koostumus korostaa Preston sitoutumista ympäristön kestävään kehitykseen ja yrityksen vision toteuttamiseen: Saving lives, together.

LB9-sammutin on saatavilla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kolmannen osapuolen sertifioimana, mikä tarjoaa mielenrauhaa niin yrityksille kuin myös kuluttajille.
presto-LB9_Li600Wh
 

Lisätietoja LB9-palosammuttimesta: presto.fi/litiumakkusammuttimet »

Lue aiheesta lisää blogistamme: Litiumakku voi räjähtää – toimi oikein palotilanteessa »

Tiedustelut: Presto Oy/Tarja Vilmi, Tuotehallintajohtaja, paloturvallisuus, p. 010 3877 215.


Presto Groupista

Presto on Euroopan johtava paloturvallisuuteen, ensiapuun ja turvallisuuskoulutukseen erikoistunut konserni. Presto perustettiin vuonna 1959 Ruotsin Katrineholmissa ja siitä on sittemmin kasvanut konserni, jonka liikevaihto on yli 230 miljoona euroa. Tänä päivänä Prestolla on yli 1 500 työntekijää 90 eri toimipisteessä. Presto palvelee vuosittain noin 80 000 asiakasta tarjoten turvallisuuden kokonaisratkaisuja, jotka luovat turvallisuutta ja pelastaa ihmishenkiä. 

savinglives-600px