Presto LB6 ja LB50 - sammuttimet litiumakkupaloihin


Litiumakkusammutin sammuttaa litiumioniakkuja sisältävien elektronisten laitteiden paloja. Litiumioniakkujen rakenne sekä pieneen kokoon pakattu suuri energiamäärä luovat haasteita akkupalojen sammuttamiselle. Sammuttimen pitää pystyä jäähdyttämään akkua voimakkaasti ja näin estää lämmön johtumista kennosta toiseen

Litiumakkupalosammutin_Presto_LB6_FI

Presto LB6 sammuttaa kohteen jäähdyttämällä 

Preston oma tuotekehitys ja testaus on kehittänyt Presto LB6 sammuttimen, joka soveltuu litiumioniakkujen sammuttamiseen.

Presto LB6 sammuttimessa jäähdytystehoon on kiinnitetty erityinen huomio.

Erityisen suutinrakenteen ansiosta sammute purkautuu alhaisella paineella ja pieninä pisaroina sammutettavaan kohteeseen, mikä tehostaa jäähdytystä. Pitkän sammutusvarren ansiosta sammutettavan kohteen lähelle on helppo päästä.

Tehokas sammutusneste tunkeutuu alhaisen pintajännityksensä ansiosta palavaan materiaalin samalla jäädyttäen akustoa tehokkaasti. Tyhjenemisaika 55 sek.

 

 

Akun lisäksi myös sitä ympäröivä materiaali tulee sammuttaa ja jäähdyttää. Presto LB6 sammuttaa sekä A- että B-luokan paloja ja se on testattu ja hyväksytty eurooppalaisen käsisammutinstandardin EN 3-7 mukaisesti. Litiumakkupalosammuttimille ei ole olemassa tällä hetkellä omaa erityisesti näille paloille tarkoitettua eurooppalaista standardia.

Lataa esite LB6 käsisammutin

 Sammutettavat kohteet - LB6

  • Matkapuhelimet
  • Tablettitietokoneet
  • Kannettavat tietokoneet

Ympäristö

Milieukeur_largePresto LB6 tuotekehityksessä haluttiin minimoida sammuttimen ympäristövaikutukset. Sammutteessa ei ole lainkaan ympäristölle haitallisia fluoritensidejä. Sammuttimella on Milieukeur-ympäristösertifikaatti.


Kuinka LB6 huolletaan?

Presto LB6 on hyväksytty eurooppalaisen käsisammutinstandardin EN 3-7 mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että sammutin pystytään täyttämään uudelleen ja se huolletaan kuten muutkin nestesammuttimet - 5 vuoden völein.


Presto LB50 tuo lisätehoa litiumioniakkupalojen sammuttamiseen

Presto_LB50_litiumpalosammutin

 

Suuremmat litiumioniakut vaativat sammuttimelta suurempaa jäähdytystehoa. Presto LB50:n suurempi sammutemäärä sekä pitkä tyhjenemisaika (n.5min) optimoivat jäähdytystehon.

Laukaisumekanismin sekä pistoolikahvan rakenteen ansiosta sammute purkautuu alhaisella paineella ja pieninä pisaroina, joka tehostaa jäähdytystä.

LB50 suurtehosammutin sammuttaa sekä A- että B-luokan paloja. Sammutin huolletaan kuten muutikin nestepohjaiset suurtehosammuttimet - huolto 5 vuoden välein.

Sammute ei sisällä ympäristölle haitallisisa fluoritensidejä.

 

 

Sammutettavat kohteet - LB50

  • Moottoripyörät
  • Tasapainoskootterit ja leijulaudat
  • Sähkömopot ja sähköpyörät

Sähköpyörän akku sammuu voimakkaasti jäähdyttämällä - katso video

Litiumioniakun palaessa liekkipalo sammuu nopeasti, mutta akun rakenteen vuoksi lämpökarkaamisprosessi etenee akun sisällä kennosta toiseen. 

Katso videolta kuinka n. 500 Wh sähköpyörän litiumioniakku syttyy ja kuinka LB50 toimii sammuttimena. Tämä testi tehtiin valvotuissa olosuhteissa suljetulla alueella.

Presto_LB50_li-ioniakku_sammutus_040220

 


Litiumioniakkupalon syntymekanismi

Litiumioniakut toimivat tietyllä lämpötila-alueella. Kun lämpötila nousee yli 165 ºC voi akussa käynnistyä hallitsematon lämpötilan nousu ns. lämpökarkaaminen. Lämpökarkaamisen seurauksena akun lämpötila nousee itsestään ja lämpö voi johtua akun kennosta toiseen. Tämän prosessin eteneminen voi johtaa akun sulamiseen tai jopa räjähtämiseen.   

Hallitsematon lämpötilan nousu voi saada alkunsa mm. akun putoamisesta, kolhiintumisesta, lämpötilan vaihtelusta, ylilataamisesta jne.

Palossa syntyvä kaasu on erittäin myrkyllistä. Savu on vaaleanharmaata ja sillä on voimakas haju.


Litimuakkupalon syntymekanismi - katso video

 

Presto_LB6_sammutin_litiumakkupaloihin

 


Kuinka palo sammutetaan?

Aivan aluksi on tärkeää sammuttaa itse palo ja liekit palavassa materiaalissa. Tämä saavutetaan sammuttimella, jossa on hyvä sammutusteho ja paloluokitus sekä A- että B-luokan paloihin.

Kun palo on sammutettu, on seuraavana tavoitteena estää, että lämpö ei johdu viereisiin kennoihin ja aiheuta näin lämpökarkaamisen leviämistä koko akkuun. Yritä paikallistaa akku ja suuntaa sammute kohti sitä. Jäähdytysvaikutus saadaan aikaiseksi tehokkaalla sammutteella sekä erikoissuunnitelulla sammutusvarrella ja suuttimella. Näin muodostuva sammutesumu ja pitkä sammutteen tyhjenemisaika tehostavat sammuttimen jäähdytysvaikutusta.

Tehokas sammutusneste tunkeutuu alhaisen pintajännityksensä ansiosta palavaan materiaalin samalla jäädyttäen akustoa tehokkaasti.

HUOM!

Vaikka palo sammuisi jo muutaman sekunnin kuluessa, tulee sammutin tyhjentää kokonaan akun jäädytystehon maksimoimiseksi ja uudelleensyttymisen riskin pienentämiseksi.

Ole varovainen, sillä palossa syntyvät palokaasut ovat myrkyllisiä


Presto litiumakkusammuttimet

 

Tuotenumero Malli Sammutemäärä Mitat
k x l x Ø
Teholuokka (EN3-7)

290610

2545

Presto LB6

Presto LB50

6 ltr

50 ltr

520 x 240 x 160mm

1100 x 465 x300mm

27A 21B*

-


*) Sammuttimella on virallinen EN-7 luokitus A-paloihin (27A). Sammutin on myös testattu käsisammutinstandardin EN 3-7 mukaan luokkaan B, joten sammutin sammuttaa myös esimerkiksi elektronisten laitteiden akustojen ympärillä olevan muovimateriaalin. Virallista B-luokkaa sammuttimella ei ole, johtuen EN 3-7 asettamista alarajoista luokitukselle vs. sammutemäärä.


 Tuotetiedot


Käyttöturvallisuustiedotteet

Kaikken tuotteidemme käyttöturvallisuustiedotteet on koottu yhteen paikkaan. Löydät ne täältä.


Ota yhteyttä


Pyydä tarjous