Tunne käsisammuttimien teholuokat vuonna 2016

kirjoittaja Tarja Vilmi
1 min lukuaika
28.10.2016 12:59

Vanhat tiedot ja suositukset käsisammuttimien valintaperusteista kannattaa päivittää viimeistään nyt. Nykyaikaisten sammuttimien teholuokat ovat nousseet ja sammutteissa on tarjolla erilaisiin käyttökohteisiin aikaisempaa sopivampia vaihtoehtoja.

Koska lainsäädäntö ei määrittele selkeästi kiinteistöjen käsisammuttimien teholuokkia tai määriä, tavoitteeksi kannattaa asettaa mahdollisimman hyvä paloturvallisuus. Oikean sammuttimen valinta jokaiseen kiinteistöön ja sen osaan parantaa paloturvallisuutta ja vaikuttaa mm. jälkisiivouksesta syntyviin kustannuksiin, jos palovahinko sattuu. 

Unohda vanhentuneet sammutinsuositukset

Liian usein uusien rakennusten alkusammutuskalustoa koskevissa suunnitelmissa lukee edelleen “Jauhesammutin, 6 kg, teholuokka 27A144B”. Tämä suositus on peräisin vuodelta 1997. Tuolloin - siis 20 vuotta sitten - tulivat voimaan EN3 teholuokat, joita vertailtiin siihen aikaan vanhentuviin luokituksiin. Jostain syystä yksi sammutintyyppi (jauhesammutin), paino (6 kg) ja teholuokka (27A144B) on jäänyt suunnitelmiin elämään.

Tuo vanha suositus on todellakin historiaa - Tukes poisti vanhan vertailutaulukon sivuiltaan tänä vuonna. Käsisammuttimien valinnassa aika on ajanut ohi näistä 20 vuotta vanhoista sammuttimien kilomäärään perustuvista suorituksista.

Sammuttimien teholuokat - vuoden 2016 perustaso

Sammutinvalmistajien tuotekehitys on tehnyt hyvää ja konkreettista työtä paloturvallisuuden parantamiseksi. Merkittävin muutos tapahtui vuosina 2014-2015, jolloin vaahto- ja nestesammuttimien teholuokat saatiin nostettua A- ja B-paloluokissa jauhesammuttimien tasolle.

Tämä muutos lisäsi huomattavasti valinnanvapautta erityisesti lämpimien sisätilojen sammuttimien valinnassa. Tyypillisimmillään kiinteistöpaloissa palavat kiinteät, hehkuen palavat aineet kuten puu, paperi, tekstiilit jne. (A-paloluokka). Tällaisessa kohteessa sammuttimen A-teholuokan merkitys valintakriteerinä on suurempi kuin B-luokan (nestepalot).

Alla on Preston suositus kiinteistöihin valittavien sammuttimien perustasosta:

Suositus - vaahtosammutin

  • 6 litraa - vaahto: 34A183B / 43A183B (A- ja B-palot) tai neste: 43A (A-palot)
  • 9 litraa - vaahto: 43A233B / 55A233B (A- ja B-palot) tai neste: 55A (A-palot)
Alemmat 21A- ja 27A-alkuiset paloluokat tulevat asteittain tarpeettomiksi. Ympäristösertifioiduissa sammuttimissa sallittu fluoritensidienmaksimimäärä (max 0,04% sammutteen määrästä) asettaa rajoituksia B-paloluokalle.

Suositus - jauhesammutin

  • 6 kg - jauhe: 43A233BC / 55A233BC
  • 12 kg - jauhe: 55A233BC

Tilaa uutiset sähköpostiisi