Vaahtosammutin vai nestesammutin - mitä eroja?

kirjoittaja Tarja Vilmi
2 min lukuaika
31.5.2017 13:15

Useammat meistä puhuvat sekaisin vaahtosammuttimista ja nestesammuttimista. Tämä johtunee pääasiassa siitä, että selkeät määritelmät näiden käsisammutintyyppien eroista ovat puuttuneet. Uusi sammuteteknologia on tuonut selkeät, määriteltävissä olevat erot näiden kahden käsisammutintyypin välille.  Teknisesti ero tarkoittaa erilaista lisäaineistusta ja tästä johtuvaa eroa paloluokissa.

Oikeat termit käyttöön

Käsisammutinstandardissa EN 3-7 puhutaan ainoastaan vesipohjaisista sammuttimista tekemättä selkeää eroa vaahto- ja nestesammuttimien välille. Pohjoismaista Ruotsissa on ollut jo jonkin aikaa käytössä heidän paloturvallisuusyhdistyksensä (SVEBRA) määritelmät vaahtosammuttimelle (skum) ja nestesammuttimelle (vätske). Suomessa näitä uusia määritelmiä käytetään mm. Pelastuslaitoksen koulutusmateriaalissa (“Pelastusyksikön ensitoimenpiteitä täydentävät sammutusmenetelmät”). Tutustu myös kattavaan infopakettiin käsisammuttimista.

Vaahtosammuttimien ja nestesammuttimen ominaisuudet

 

 

Vaahtosammutin

Vaahtosammuttimen sammutteena on vesi ja siihen sekoitettu AB-luokan vaahtoneste. Vaahtosammutin sammuttaa tehokkaasti kuitumaisten materiaalien paloja (puu, paperi) sekä palavia nesteitä. Sammute jäätyy pakkasella ja tämän vuoksi vaahtosammutin soveltuu käytettäväksi vain lämpimissä tiloissa.

Markkinoilta on saatavissa rajallinen valikoima myös pakkasenkestäviä vaahtosammuttimia (esim. Presto S6K-30).

A-palot.pngB-palot.png

Nykyaikaisimmissa vaahtosammuttimissa on minimoitu ympäristövaikutus, jolloin niiden fluoritensidien määrä saa olla enintään 0,04% koko sammutteen määrästä.

Kalvovaahtosammuttimet (AFFF-sammute) ovat asteittain poistumassa markkinoilta ympäristöarvot paremmin huomioivien ja tehokkaampien sammutteiden tultua markkinoille. Preston tuotelinjalta kalvovaahtosammuttimet poistuivat jo 2015 alussa Eco-tuotelinjan lanseerauksen yhteydessä.

Nestesammutin

Nestesammuttimessa sammutteena on vesi ja siihen sekoitettu A-paloluokan lisäaineistus. Nestesammutin sammuttaa tehokkaasti kuitumaisten materiaalien paloja (puu, paperi). Sammute jäätyy pakkasella ja tämän vuoksi nestesammutin soveltuu käytettäväksi vain lämpimissä tiloissa.

A-palot.png

Nestesammuttimet valmistetaan täysin ilman ympäristöä kuormittavia fluoritensidejä.

 

 

Sähköpalot - soveltuvuus

Sekä vaahto- että nestesammuttimet soveltuvat sähköpaloihin. Soveltuvuus sähköpaloihin merkitään sammuttimen käyttöohje-etikettiin esimerkiksi näin: "Soveltuu sähköpaloihin 1000 V asti, turvaetäisyys 1 metri".

"Käsisammuttimien aakkoset" antaa lisätietoa

Käsisammuttimien paloluokista ja teholuokista löydät lisätietoa tiiviistä tietopaketista Käsisammuttimien aakkoset. Oppaaseen on koottu perustietoa myös käsisammuttimien tyypeistä laajemmin sekä niiden tarkastus- ja huoltoväleistä. 

 

 

 


Käsisammuinstandardi EN 3-7 mukaan vesipohjaisia sammuttimia ovat:

  • Vesisammutin (A) - sammutteena vesi
  • Nestesammutin (A) - sammutteena vesi ja lisäaine, jossa ei PFAS-yhdisteitä
  • Vaahtosammutin (AB) - sammutteena vaahto/kemikaali

 

Tilaa uutiset sähköpostiisi