Pikapalopostin tarkastus ja koeponnistus - muistathan huolehtia

kirjoittaja Tarja Vilmi
1 min lukuaika
10.4.2017 13:43

Kiinteistön paloturvallisuudesta huolehtimiseen kuuluu käytössä olevien paloturvallisuuslaitteiden ja alkusammutusvälineiden säännöllinen tarkastus ja huolto. Tämä koskee myös pikapaloposteja, jotka tulisi tarkastaa vuoden välein ja koeponnistaa viiden vuoden välein. Pikapalopostien toimintakunnon säännöllinen toteaminen on osa kiinteistön tai siinä toimivan yrityksen riskienhallintaa. 

Pikapaloposti sammuttaa tehokkaasti, kun se toimii

Pikapalopostit ovat toimiessaan tehokkaita alkusammutusvälineitä. Ne kuuluvat kiinteistöihin, joissa oleskelee paljon ihmisiä, joissa on paljon helposti syttyvää materiaalia tai joissa on suuri riski tulipalon syttymiselle. Tällaisia rakennuksia ovat esimerkiksi hotellit, sairaalat, koulut, teollisuuskiinteistöt ja tehtaat. 

Vaikka pikapalopostit ovat isojen kiinteistöjen paloturvallisuudelle olennaisen tärkeitä, niiden kunnossapidosta saatetaan tinkiä. Usein pikapalopostin tarkastus ja säännöllinen huolto jää tekemättä tietämättömyyden seurauksena. Pelastuslaki kuitenkin velvoittaa kiinteistön omistajaa, haltijaa ja toimenharjoittajaa huolehtimaan paloturvallisuuslaitteiden kunnosta, ja standardi SFS-EN 671-3 ohjeistaa, kuinka huolto tulee tehdä.

Asiantuntija huomaa korjaus- ja uusimistarpeet

Säännöllisesti kunnossapidetty pikapaloposti on pitkäikäinen. Pikapalopostien huoltoon pätevöityneen henkilön tekemän tarkastuksen ja koeponnistuksen yhteydessä selviää, jos laitetta täytyy korjata tai jos on aika uusia se. Tyypillisiä huoltotoimenpiteitä ovat huonokuntoisen letkun, tiivisteiden, kelan tai kaapin vaihtaminen. Kaappivaihtoehtoja löytyy erilaisiin tarpeisiin, ja letkumateriaaleissa on nykyään valinnanvaraa: raskaat ja kankeat peruskumiletkut voidaan korvata kevyemmillä ja kestävämmillä letkuilla.

Pikapalposti-pesukäyttöön.png

Pikapalopostin huoltotoimenpiteistä tehdään huoltopöytäkirja, jonka avulla myös paloviranomaisille voidaan näyttää miten laitteista on huolehdittu. Huoltopöytäkirjan lisäksi pikapaloposteihin kiinnitetään tarkastus-, koeponnistus- tai huoltotarra.

Olemme laatineet havainnollisen Pikapalopostien huolto-oppaan, jotta sekä kiinteistön paloturvallisuudesta vastaavat että pikapaloposteja huoltavien yhtiöiden ammattilaiset tietävät miten toimia:

Lataa-pikapalopostien-huolto-opas

Katso myös havainnolliset videot pikapalopostien tarkastuksesta ja koeponnistuksesta (ruotsinkieliset videot julkaistaan suomeksi mahdollisimman pian)!

 

Tilaa uutiset sähköpostiisi