Linja-autojen uudet sammutinmääräykset tulivat voimaan 1.6.2020

kirjoittaja Tarja Vilmi
1 min lukuaika
13.8.2020 10:57

Liikenne ja viestintävirasto Traficom on antanut määräyksen linja-autojen käsisammuttimista. Määräys on tullut voimaan 1.6.2020 ja sen perustana on uusi tieliikennelaki. Katsastuskonttoreiden tulkinta määräyksen soveltamisesta vaihtelee eri puolella maata. Otimme selvää määräyksen laatijoilta kuinka määrystä tulisi tulkita.

Vaikuttaako linja-auton rekisteröintipäivä?

Uusien määrysten voimaantullessa viranomaisilta menee yleensä hetki, että tulkinnat määräyksen soveltamisessa eri puolella maata ovat yhteneväiset. Tässäkin tapauksessa katsastuskonttoreiden tulkinta vaihtelee paikkakunnasta riippuen. Otimme selvää Traficomilta kuinka määräyksen kattavuutta tulkitaan ja onko voimaantulossa siirtymäaikaa. Kysyimme "Koskeeko määräys myös linja-autoja, jotka on rekisteröity ennen määräyksen voimaantuloa (1.6.2020)? – Saimme selkeän vastauksen:

"Käsisammuttimia koskevat vaatimukset tulivat voimaan 1.6.2020 ja koskevat myös ennen 1.6.2020 rekisteröityjä linja-autoja” (Traficom)

Mikä sammutin linja-autoon?

Uuden määräyksen keskeisimmät vaatimukset käsisammuttimille:

  • sammuttimien tehon vastattava vähintään kahta teholuokan 43A233BC käsisammutinta
  • enintään 22 matkustajalle tarkoitettu tai E-säännöissä n:o 107 säädetyt vaatimukset täyttävällä palontukahdusjärjestelmällä varustettu ajoneuvo - sammutustehon vastattava vähintään 43A233BC luokitusta
  • teholuokkamääräyksen voi täyttää yhdellä tai useammalla sammuttimella
  • vaatimus EN 3-7 standardista
  • sovelluttava -30º C tai kylmemmissä lämpötiloissa käytettäväksi
  • tarkastettava enintään vuoden välein

Käsisammuttimen koolla tai sammutteen kilomäärällä (6kg / 12kg jne.) ei ole merkitystä. Uuden määräyksen paloluokkavaatimus (ABC) tarkoittaa käytännössä jauhesammutinta. Määräyksessä mainitaan myös, että sammuttimen on sovelluttava moottoritilan sammuttamiseen - tämä vaatimus täyttyy parhaiten letkulla varustetulla sammuttimella, jolloin moottori päästään sammuttamaan linja-auton perässä olevan moottoritilan sammutusläpiviennin kautta.

Vaikka määräyksessä annetaan mahdollisuus täyttää teholuokkavaatimus myös useammalla alemman teholuokan sammuttimella, suosittelemme valitsemaan sammuttimen, joka yhtenä yksikkönä täyttää vaatimuksen 43A233BC. Tyypillisin sammutin linja-autoissa on 6kg jauhesammutin, joka fyysisen kokonsa sekä teholuokkansa puolesta soveltuu erinomaisesti linja-auton alkusammuttimeksi.

 

Lue Traficomin määräys >>

 

Presto-sammuttimet linja-autoihin - min. 43A233BC

Preston tuotelinjalta löytyy useampi uuden määräyksen vaatimukset (min. 43A233BC) täyttävä sammutinmalli. Perusjauhesammuttimemme Presto P6GS täyttää 43A233BC vaatimuksen. Tuotelinjaltamme löytyy myös erityisesti liikkuvan kaluston vaativiin olosuhteisiin kehitettyjä malleja - Presto PG- sarjan sammuttimen kahvat ovat rst-terästä ja teholuokka (55A233BC) täyttää ja myös ylittää Traficomin uuden määräyksen. 

Presto-Sammuttimet- linja-autoihin-43A233BC

Lisävarusteet:

Presto-sammuttimille on mitoitettu kaksi erityyppistä vankkarakenteista ajoneuvotelinettä:

  • Ajoneuvotelineet malleina: a) kiinnitys kahdella hihnalla b) sammuttimen alaosa tuettu renkaalla ja kiinnitys yhdellä hihnalla.

 

New call-to-action

 

Tilaa uutiset sähköpostiisi