Varmista paloturvallisuus myös kesälomalla

kirjoittaja Tarja Vilmi
1 min lukuaika
21.6.2017 15:50

Hyvää lomaa – tarkista vapaa-ajan alkusammutusvälineiden kunto 

Kesäaikaan mökki, vene tai matkailuajoneuvo ovat aktiivisessa käytössä. Voit nauttia huolettomasta lomasta ja vapaa-ajasta, kun olet varmistanut että käytössäsi olevien kiinteistöjen ja kulkuvälineiden paloturvallisuus on kunnossa. Riskien ennakointi kannattaa, sillä palovahingon sattuessa sekä inhimilliset että aineelliset vahingot voivat olla huomattavia. 

Palovaroitin, sammutuspeite ja sammutin

Tärkeimmät alkusammutusvälineet vapaa-ajan asunnossa, veneessä ja matkailuajoneuvossa ovat riittävä määrä toimivia palovaroittimia, sammutuspeite sekä tarkastettu käsisammutin. Lisäturvaa saat nestekaasu- ja häkävaroittimista. Näiden lisäksi on huolehdittava, että käytössä olevat sähkö- ja kaasulaitteet ovat kunnossa. Hyvään varautumiseen kuuluu myös alkusammutustaidot – kun tiedät miten toimia, alkavan palon leviäminen voidaan estää ja vahingot minimoida. Tarkistathan, että seuraavat asiat ovat kunnossa suojattavaan kohteeseen soveltuvin osin:

  • Palovaroittimet on sijoitettu oikein ja testattu toimiviksi (muista varaparistot)
  • Häkävaroitin on sijoitettu oikein ja testattu toimivaksi (muista varaparistot)
  • Nestekaasuvaroitin on sijoitettu oikein ja testattu toimivaksi
  • Tulisijan tai hellan lähellä on riittävän iso sammutuspeite (vähintään 120x180 cm)
  • Kohteessa on sopivassa paikassa sen kokoon ja laatuun sopiva tarkastettu käsisammutin

pexels-photo-31020.jpg

Huolehdi, että alkusammutustaidot ovat kunnossa

Sammutuspeiton ja käsisammuttimen käyttö on helppoa, mutta vaatii silti hiukan osaamista ja ennen kaikkea uskallusta toimia nopeasti. Kun aikaa pelastautumiselle on vähän, oikeassa järjestyksessä toimiminen on tärkeää. Riittävän alkusammutusosaamisen voi hankkia esimerkiksi alkusammutuskoulutuksissa tai leirintäalueiden järjestämillä sammutinpäivillä.

Jos vahinko varautumisesta huolimatta sattuu, tulipalon syttyessä

  • Pelasta ihmiset ja eläimet
  • Varoita muita
  • Soita palokunta paikalle
  • Aloita alkusammutus

Helpota hätäkeskuksen perille löytämistä, kun tarvitset palokunnan apua

Moni mökki sijaitsee paikassa, jonne voi olla vaikea löytää. Myös veneen tai matkailuajoneuvon kanssa voi tarvita hätäkeskuksen apua mitä erilaisimmissa paikoissa.

Hätäkeskuksella on loistava Suomi 112 -sovellus, joka helpottaa pelastusyksikön osaamista perille. Se tarjoaa erinomaista lisäturvaa, kun apu on tarpeen missä päin Suomea tahansa. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä. Näin apua osataan lähettää paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä. Tarkka sijaintitieto nopeuttaa avun paikalle tuloa. Lataa Suomi 112 -sovellus puhelimeesi!

Kun varusteet, varautuminen ja osaaminen ovat kunnossa, lomalle tai vapaa-ajan viettoon lähtö on turvallista ja huoletonta. Voit aina kääntyä lähimmän Presto-myyjän puoleen paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa – ota yhteyttä

Käsisammuttimien aakkoset

 

Tilaa uutiset sähköpostiisi