Jauhesammutin vai vaahtosammutin - kumman valitsen?

kirjoittaja Tarja Vilmi
5 min lukuaika
12.2.2022 17:41

Sammutinvalmistajien tuotekehityksen ansiosta vaahtosammuttimien teholuokat alkoivat haastamaan 2015-2016 vastaavan kokoiset jauhesammuttimet. Vaahtosammuttimesta tuli varteenotettavat vaihtoehto jauhesammuttimelle mm. tehonsa puolesta.

 Nyt 2022 olemme uuden haasteen edessä. Kiristyvä eurooppalainen kemikaalilainsäädäntö tulee poistamaan vaahtosammuttimista ympäristölle ja ihmisille vaaralliset PFAS-fluoritensidit. Käytännössä tämä tulee vaikuttamaan vaahtosammuttimien nestepalojen (B) sammutustehoon.  Vanhaan ei ole enää paluuta - jatkossa joudumme miettimään tarkasti tarvitaanko kohteessa ollenkaan  B-paloluokkaa. 

Mieti hetki ennen valintaa

Uusia sammuttimia valittaessa kannattaa miettiä tovi ja kyseenalaistaa aikaisempien vuosien valinnat. Viime vuosina olemme tottuneet valitsemaan lämpimiin sisätiloihin AB-luokan vaahtosammuttimen. Eurooppalaisen kemikaalilainsäädännön vaatimusten kiristyminen tuo muutoksia vesipohjaisten sammuttimien valintaan.  Oikeilla valinnoilla parannat paloturvallisuutta, pienennät jälkisiivousten kustannuksia sekä huomioit ympäristötekijät. 

Käsisammuttimen valintaan vaikuttavat tekijät:
 1. Riski → tulipalon todennäköisyys
 2. Palokuorma
 3. Mikä materiaali voi palaa → sammuttimen paloluokka
 4. Ympäristötekijät → jos mahdollista valitse aina tuote, jossa ei ole fluoritensidejä (PFAS)

Lisätietoa valintojesi avuksi saat sammutinoppaistamme  sekä  käsisammuttimien tietopaketista.

 

 

Jauhesammuttimien ja vaahtosammuttimen ominaisuudet

Jauhesammutin

Jauhesammutin on edelleen markkinoiden yleisin sammutintyyppi. Tyypillisiä käyttökohteita: teollisuus, maatalous, matkailuajoneuvot, veneet ja vapaa-ajanasunnot. Tulitöihin jauhesammutin on ainoa hyväksytty sammutintyyppi.

Preston suositus kaikkiin ulkokohteisiin on jauhesammutin. Jauhesammutin on myös tehokas B-palojen ( nestepalot) sammuttaja.

Jauhesammuttimen sammutteena on yleisimmin ABC-jauhe.

A-palot.pngB-palot.pngC-palot.png

Jauhesammuttimen edut

 • soveltuu lähes kaikkien palojen sammuttamiseen
 • tehokas sammutin
 • laaja käyttölämpötila-alue -30°C - +60°C
 • ei sisällä ympäristölle haitallisia fluoritensidejä (PFAS)

Jauhesammuttimen haitat

 • sammutustilanteessa jauhesammutin muodostaa sankan pölypilven, joka huonontaa näkyvyyttä ja vaikeuttaa näin sammuttamista
 • sammuttimen hienojakoinen pöly leviää laajalle, joten jälkisiivous on työlästä ja voi monissa ympäristöissä olla myös kallista.
 • jauhe on korrosoivaa saadessaan kosteutta, joten jauheelle altistuneet sähkö- ym. laitteet saattavat ajan kanssa vaurioitua. Tähän saattaa riittää jo pelkkä sisäilman kosteus.

Vaahtosammutin

Vaahtosammutin soveltuu lämpimiin sisätiloihin: toimistoihin, teollisuuteen, julkisiin tiloihin kuten hotelleihin, sairaaloihin ja kouluihin.

Vaahtosammuttimen sammutteena on vesi ja siihen sekoitettu AB-luokan vaahtoneste. Vaahtosammutin sammuttaa tehokkaasti kuitumaisten materiaalien paloja (puu, paperi,tekstiili) sekä palavia nesteitä. Sammute jäätyy pakkasella ja tämän vuoksi vaahtosammutin soveltuu käytettäväksi vain lämpimissä tiloissa.

EU:n kiristyvä kemikaalilainsäädäntö tuo lähivuosina muutoksia vaahtosammuttimien lisäaineistukseen. Nykyisten AB-vaahtosammuttimien B-paloluokka rakennetaan fluoritensideillä (PFAS-yhdiste). Näiden yhdisteiden käyttöä on jo rajoitettu ja todennäköisimmin sammutusvaahdoissa käytettävät PFAS yhdisteet tullaan kieltämään kokonaan.

Presto on sitoutunut poistamaan kaikki ympäristölle ja ihmisille haitalliset PFAS yhdisteet valmistamistaan sammuttimista. Jatkossa kannattaa miettiä ennen AB-luokan vaahtosammuttimen valintaa, onko kohteessa nestepalon vaaraa. Mikäli nestepalon vaaraa ei ole suosittelemme valitsemaan joko PrestoNevo vesisumusammuttimen tai Presto Green nestesammuttimen.

A-palot.pngB-palot.png

Vaahtosammuttimen edut

 • nykyaikaisimmat mallit ovat AB-paloluokissa yhtä tehokkaita kuin jauhesammuttimet
 • ei peitä näkyvyyttä sammutustilanteessa, joten hieman kokematonkin sammuttaja saa tulen tehokkaasti sammumaan
 • sammute on helppo siivota käytön jälkeen 

Vaahtosammuttimen haitat

 • sisältää ympäristölle haitallisia fluoritensidejä (PFAS)
 • ei sovellu kymiin olosuhteisiin (poikkeus: Presto S6K-30: käyttölämpötila-alue on -30°C - +60°C)
 • ei sovellu ainoaksi sammuttimeksi tiloihin, joissa on kaasupalojen (paloluokka C) vaara

Nestesammutin

A-palot.png

Nestesammuttimet soveltuvat lämpimiin sisätiloihin, joihin soveltuu alempi nestepaloluokka mm. toimistot, koulut, hotellit, julkiset tilat. Nestesammuttimessa ei ole lainkaan ympäristölle haitallisia fluoriyhdisteitä. Nestesammutin on oikea valinta siillin, kun tarvitaan korkea A-paloluokka ja nestepalovaaraa (B) on vähäinen. Nestesammuttimessa kokea A-paloluokka saadaan aikaan lisäämällä veteen lisäaineita, joissa ei ole PFAS-yhdisteitä. (esim. suoloja, levänestoaineita, ureaa)

*) Presto Green nestesammuttimet on testattu B-luokan paloilla eurooppalaisen EN 3-7-standardin mukaisesti. Virallista B-luokkaa sammuttimella ei ole, johtuen EN 3-7 asettamista alarajoista luokitukselle vs. sammutemäärä. Preston testien mukaan vesisumusammutin on tehokas myös pienten B-luokan palojen sammutuksessa.

Nestesammuttimien edut

 • ei sisällä ympäristöle haitallisia fluoritensidejä (PFAS)
 • yhtä tehokkaita A-paloluokissa kuin jauhe- ja vaahtosammuttimet
 • sammute on helppo siivota käytön jälkeen

Nestesammuttimien haitat

 • ei sovellu kymiin olosuhteisiin
 • rajoitettu teho nestepaloihin (B)
 • ei sovellu ainoaksi sammuttimeksi tiloihin, joissa on kaasupalojen (paloluokka C) vaara

Vesisammutin

A-palot.pngF-palot

Vesisumusammutin on ensisijainen suosituksemme lämpimiin sisätiloihin aina, kun ympäristössä ei ole nestepalon (B) vaaraa. Sammutteena on puhdas vesi, ilman ympäristölle ja ihmisille haitallisia kemikaaleja. Teholuokka 27A (34B*) 40F on optimaalinen ja riittävä mm. toimistoihin, sairaaloihin, hotelleihin, museoihin ja kouluihin. Sammuttamisen jälkeinen siivous on vielä helpompaa kuin vaahto- tai nestesammuttimen jäljiltä.

*) PrestoNevo vesisumusammutin on testattu B-luokan paloilla eurooppalaisen EN 3-7-standardin mukaisesti. Virallista B-luokkaa sammuttimella ei ole, johtuen EN 3-7 asettamista alarajoista luokitukselle vs. sammutemäärä. Preston testien mukaan vesisumusammutin on tehokas myös pienten B-luokan palojen sammutuksessa.

Vesisumusammuttimen edut

 • sammutteena puhdistettu vesi - ei sisällä lainkaan kemikaaleja
 • PrestoNevo vesisumusammutin soveltuu myös elintarvikerasvapalojen sammuttamiseen (F)
 • sammute on helppo siivota käytön jälkeen

Vesisumusammuttimen haitat

 • ei sovellu kylmiin olosuhteisiin
 • rajoitettu sammutusteho nestepaloihin (B)
 • ei sovellu ainoaksi sammuttimeksi tiloihin, joissa on kaasupalojen (paloluokka C) vaara

 

 

Mikä sammutin? 

Alla oleva kaavio auttaa sinua valitsemaan oikean sammutintyypin tavallisimpiin kiinteistön käyttökohteisiin. Kaavio on päivitetty 2022. Suosituksessa on huomioitu kansainvälisten kemikaalilainsäädännön tuomat vaatimukset PFAS-yhdisteiden poistamiseksi nestepohjaisista sammuttimista. Lue blogi: Huolehditaan paloturvallisuudesta ympäristöystävällisesti. 

Presto on sitoutunut poistamaan asteittain ja nopealla aikataululla sammuttimistaan ympäristölle ja terveydelle haitalliset kemikaalit. Tästä pääset lukemaan,    kuinka huomioimme sen tuotelinjallamme jo nyt. Suosituksemme "vaahtosammuttimeksi" on vesisumusammutin PrestoNevo - aina kun kohteessa ei ole huomattavaa nestepalovaaraa (B). 

 

sammuttimen valinta pystyPure

 

Sähköpalot - soveltuvuus

Sekä jauhe- että vaahtosammuttimet soveltuvat sähköpaloihin. Soveltuvuus sähköpaloihin merkitään sammuttimen käyttöohje-etikettiin esimerkiksi näin: "Soveltuu sähköpaloihin 1000 V asti, turvaetäisyys 1 metri".

 

Lue myös:

 

Teetimme ulkopuolisen tutkimuksen riskiperusteisesta sammutinvalinnasta. Lue tulokset >>

 

Tilaa uutiset sähköpostiisi