Presto

Jauhesammutin vai vaahtosammutin - kumman valitsen?

Presto.fi   >   Blogi   >   Sammuttimet
Kirjoittaja: Tarja Vilmi   //   22.08.2017

Sammutinvalmistajien viime vuosina tekemä kehitystyö on tuottanut tulosta. Tuotekehityksen lopputuloksena uusien vaahtosammuttimien teholuokat haastavat nyt vastaavan kokoiset jauhesammuttimet. Tehojen parantamisen lisäksi oma yrityksemme on panostanut erityisesti myös vaahto- ja nestesammuttimen ympäristövaikutusten minimointiin.

Mieti hetki ennen valintaa

Uusia sammuttimia valittaessa kannattaa miettiä tovi ja kyseenalaistaa aikaisempien vuosien valinnat. Jauhe ei ole enää se ainoa ja paras vaihtoehto, erityisesti kun on kyse lämpimästä sisätilasta. Oikeilla valinnoilla parannat paloturvallisuutta ja pienennät jälkisiivousten kustannuksia.

Lisätietoa valintojesi avuksi saat sammutinoppaistamme.

Teholuokkien kehityksestä voit lukea lisää aikaisemmasta blogi-kirjoituksestani. Tutustu myös kattavaan infopakettiin käsisammuttimista.

Presto_käsisammuttimen_aakkoset

 

Jauhesammuttimien ja nestesammuttimen ominaisuudet

Jauhesammutin

Jauhesammutin on markkinoiden yleisin sammutintyyppi. Tyypillisiä käyttökohteita: teollisuus, maatalous, matkailuajoneuvot, veneet ja vapaa-ajanasunnot. Tulitöihin jauhesammutin on ainoa hyväksytty sammutintyyppi.

Jauhesammuttimen sammutteena on yleisimmin ABC-sammutejauhe.

A-palot.pngB-palot.pngC-palot.png

Jauhesammuttimen edut

 • soveltuu lähes kaikkien palojen sammuttamiseen
 • tehokas sammutin
 • laaja käyttölämpötila-alue -30°C - +60°C

Jauhesammuttimen haitat

 • sammutustilanteessa jauhesammutin muodostaa sankan pölypilven, joka huonontaa näkyvyyttä ja vaikeuttaa näin sammuttamista
 • sammuttimen hienojakoinen pöly leviää laajalle, joten jälkisiivous on työlästä ja voi monissa ympäristöissä olla myös kallista.
 • jauhe on korrosoivaa saadessaan kosteutta, joten jauheelle altistuneet sähkö- ym. laitteet saattavat ajan kanssa vaurioitua. Tähän saattaa riittää jo pelkkä sisäilman kosteus.

Vaahtosammutin

Vaahtosammutin sopii hyvin lämpimiin sisätiloihin: toimistoihin, teollisuuteen, julkisiin tiloihin kuten hotelleihin, sairaaloihin ja kouluihin.

Vaahtosammuttimen sammutteena on vesi ja siihen sekoitettu AB-luokan vaahtoneste. Vaahtosammutin sammuttaa tehokkaasti kuitumaisten materiaalien paloja (puu, paperi) sekä palavia nesteitä. Sammute jäätyy pakkasella ja tämän vuoksi vaahtosammutin soveltuu käytettäväksi vain lämpimissä tiloissa.

Markkinoilta on saatavissa rajallinen valikoima myös pakkasenkestäviä vaahtosammuttimia (esim. Presto S6K-30).

A-palot.pngB-palot.png

Nykyaikaisimmissa vaahtosammuttimissa on minimoitu ympäristövaikutus, jolloin niiden fluoritensidien määrä saa olla enintään 0,04% koko sammutteen määrästä. Preston Eco-tuotelinjan kaikilla sammuttimilla on Milieukeur-ympäristöhyväksyntä.

Vaahtosammuttimen edut

 • nykyaikaisimmat mallit ovat AB-paloluokissa yhtä tehokkaita kuin jauhesammuttimet
 • ei peitä näkyvyyttä sammutustilanteessa, joten hieman kokematonkin sammuttaja saa tulen tehokkaasti sammumaan
 • sammute on helppo siivota käytön jälkeen 

Vaahtosammuttimen haitat

 • ei sovellu kymiin olosuhteisiin (poikkeus: Presto S6K-30: käyttölämpötila-alue on -30°C - +60°C)
 • ei sovellu ainoaksi sammuttimeksi tiloihin, joissa on kaasupalojen (paloluokka C) vaara

Mikä sammutin? 

Alla oleva kaavio auttaa sinua valitseman oikean sammutintyypin tavallisimpiin kiinteistön käyttökohteisiin:

Presto sammutinvalintakaavio.jpg

Sähköpalot - soveltuvuus

Sekä jauhe- että vaahtosammuttimet soveltuvat sähköpaloihin. Soveltuvuus sähköpaloihin merkitään sammuttimen käyttöohje-etikettiin esimerkiksi näin: "Soveltuu sähköpaloihin 1000 V asti, turvaetäisyys 1 metri".

 

Preston sammutinlaskuri kulkee aina mukanasi

Olemme tehneet valintojesi tueksi kätevän sovelluksen, jonka avulla voit varmistaa oikeat sammutinvalinnat. Presto Sammutinlaskuri kertoo oikean sammutintyypin ja sammutinmäärän kohteeseesi.

 Kokeile Sammutinlaskuria!